Ο Βενιζέλος θέλει να διώξει τον Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ

Ο Βενιζέλος θέλει να διώξει τον Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ

550_334_350583
Να εξωθήσει τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός ΠΑΣΟΚ, χρεώνοντάς του μάλιστα και αντιενωτική και αντιΠΑΣΟΚ στάση, επιδιώκει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως προκύπτει από την ομιλία του στο Ζάππειο.

Εκτιμώντας προφανώς ότι ο προκάτοχός του τον υπονομεύει και ότι διαθέτει στρατηγική ίδρυσης κόμματος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να οξύνει τους τόνους της αντιπαράθεσης, δημιουργώντας σημαντικά αδιέξοδα στον Γ. Παπανδρέου.

Συγκεκριμένα, εκμεταλλευόμενος τα γεγονότα του Ζαππείου, εμφανίζει τον προκάτοχό του διχαστικό παράγοντα που ηγείται του «οπισθοδρομικού τμήματος» του κόμματος, το οποίο πίσω από την κάλπη είχε γραμμή να μην ψηφίσει καν την «Ελιά».

Ότι ο Γ. Παπανδρέου δηλαδή αποτελεί πληγή για το ΠΑΣΟΚ. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η πολιτική Παπανδρέου για το Μνημόνιο δεν βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής, αφού και η ηγεσία που τον διαδέχθηκε ακολουθεί την ίδια και -για κάποιο διάστημα- ίσως και σκληρότερη.

Ούτε αμφισβητήθηκε η σύμπλευση με τη ΝΔ, την οποία ο Ευ. Βενιζέλος, όπως προκύπτει και από την ομιλία του, την έχει αναγάγει σε στρατηγική επιλογή από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ευ. Βενιζέλος θέλει να συγκροτήσει τη Δημοκρατική Παράταξη -ή τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, όπως πιθανότατα και θα ονομάζεται- χωρίς τον Γ. Παπανδρέου.

Θα είναι ή όχι στα ψηφοδέλτια;

Το ερώτημα είναι αν ο Γ. Παπανδρέου θα είναι ή όχι στις προσεχείς εκλογές στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Παράταξης ή όχι. Πρώτον, αν θα θελήσει ο ίδιος να είναι και δεύτερον αν θα του το επιτρέψει ο Ευ. Βενιζέλος.

Η παραγραφή τυχόν ποινικών αδικημάτων της θητείας του Γ. Παπανδρέου που επήλθε με το πρόωρο κλείσιμο των εργασιών της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου από την κυβέρνηση Σαμαρά, διευκολύνει τον πρώην πρωθυπουργό να μην είναι υποψήφιος, αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την άσκηση αγωγών εις βάρος του στο μέλλον.

Επίσης, για να μην τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια ο Ευ. Βενιζέλος θα πρέπει ουσιαστικά να τον έχει διαγράψει πριν από τις εκλογές.

Έλλειψη στρατηγικής από τον Γ. Παπανδρέου

Το ερώτημα, πάντως, είναι εάν οι «παπανδρεϊκοί» θα είναι ή όχι στο ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Παράταξης.
Η απάντηση είναι μάλλον απλή: Αν ο Γ. Παπανδρέου επιδιώξει να ιδρύσει κόμμα -με τον ίδιο ή στηρίζοντας κάποιον άλλο για αρχηγό- θα δεσμεύσει την πλειοψηφία των «παπανδρεϊκών» να μην είναι στα ψηφοδέλτια. Αν δεν ιδρύσει κόμμα, η πλειοψηφία των «παπανδρεϊκών» στελεχών θα είναι υποψήφιοι με το κόμμα που θα ιδρύσει ως διάδοχο του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος.

Το θέμα για τον Γ. Παπανδρέου είναι ότι δεν διαθέτει στρατηγική, καθώς δεν είναι καθόλου σίγουρος (το αντίθετο ίσως) ότι μπορεί να ιδρύσει κόμμα, με προοπτική το κόμμα αυτό να είναι κόμμα εξουσίας. Και για το λόγο αυτό μπορεί πιο εύκολα απ’ ότι αναμενόταν, να τον χειρίζεται η νυν ηγεσία.

Ρόλο μέντορα της παράταξης ο Σημίτης

Ο Κώστας Σημίτης, όπως προκύπτει από την ομιλία του, έχει επιλέξει ο ίδιος για τον εαυτό του το ρόλο του «μέντορα» της παράταξης. Ο τέως πρωθυπουργός, με την ομιλία του, άσκησε σκληρή κριτική στον Ευ. Βενιζέλο, ενώ μάλλον λανθασμένα υποτιμήθηκε η τοποθέτησή του με την οποία προβλέπει ουσιαστικά πρόωρες εκλογές.

Είναι σαφές πως ο Κ. Σημίτης έχει μια διαφορετική θεώρηση των πραγμάτων από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, έχει όμως επιλέξει να συμπορευτεί και να στηρίξει τον Ευ. Βενιζέλο, καθώς συμφωνεί στη συμπόρευση με τη ΝΔ και στην αποτροπή της έλευσης του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

Ταυτόχρονα, ο τέως πρωθυπουργός έχει βρει «χρυσή ευκαιρία», συμπορευόμενος με τον Ευ. Βενιζέλο –που έχει πλέον την πλήρη ηγεμονία στο χώρο, αλλά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την κοινωνία, με ότι αυτό σημαίνει για το μέλλον -να ξεκαθαρίσει «οριστικά» τους λογαριασμούς του με τον Γιώργο και τον «παπανδρεϊσμό».

Φλερτ με ΣΥΡΙΖΑ

Τα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, πάντως, οδηγούν πολλά «παπανδρεϊκά» στελέχη να φλερτάρουν πλέον ανοιχτά με την Κουμουνδούρου-γεγονός που γνωρίζει η Χαριλάου Τρικούπη και θα το…αξιοποιήσει προσεχώς!

 

NO COMMENTS

Leave a Reply