Ψηφίστηκε το αντιρατσιστικό κατά πλειοψηφία

Ψηφίστηκε το αντιρατσιστικό κατά πλειοψηφία

Ονομαστική ψηφοφορία για τρία άρθρα την Τρίτη

parlement

Ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία τα άρθρα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου την Παρασκευή στη Βουλή, ωστόσο, την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ονομαστική ψηφοφορία για τρία άρθρα.

Με τη διαφωνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά το άρθρο 2 του νομοσχεδίου, όπου έχουν ενταχθεί και οι γενοκτονίες κατά των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Πόντιοι, Αρμένιοι και Μικρασιάτες), αλλά και την διαφοροποίηση της βουλευτού της ΔΗΜΑΡ, Μαρίας Ρεπούση από το κόμμα της, το οποίο υπερψηφίζει επί των άρθρων το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τις σοβαρές ενστάσεις του για το άρθρο 2 επικαλούμενο την ποινικοποίηση της άποψης, ενώ και η κυρία Ρεπούση τάσσεται κατά της επίμαχης διάταξης, η οποία, όπως είπε, στρέφεται κατά της ελεύθερης έκφρασης γνώμης.

Ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης αναφερθείς στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε χαρακτηριστικά ότι «συζητάμε για ένα πουκάμισο αδειανό». Και αυτό, καθώς θεωρεί ότι έχει σοβαρές ελλείψεις.

Βεβαίως, όπως είπε, «υπάρχει καλοδεχούμενη καταγγελία του λόγου του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, όμως λείπουν η τιμωρία της πράξης καθ’ αυτής ως ειδεχθούς και με επιβαρυντικό τρόπο», ενώ διαπίστωσε και «έλλειψη προστασίας προς τα θύματα».

Οσον αφορά το επίμαχο άρθρο 2, το οποίο προβλέπει την ποινικοποίηση των ξενόφοβων και ρατσιστικών συμπεριφορών που εκδηλώνονται είτε με την επιδοκιμασία είτε με την κακόβουλη άρνηση και τον ευτελισμό της σημασίας του Ολοκαυτώματος αλλά και τον Γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, ότι σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκεται έτσι η απαγόρευση ή ιδεολογική χειραγώγηση της επιστημονικής έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να το καταψηφίσει.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης «μετά από τόσες παλινωδίες, τόση αντιπαράθεση και σύγκρουση, αυτό που έρχεται είναι απολύτως στον αέρα» και τάχθηκε κατά της «ποινικοποίησης της άποψης», σημειώνοντας ότι «έχουμε καταθέσει αντιρατσιστική πρόταση νόμου και αυτή θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα νομοθετήματα που θα περάσουν με ευρύτατη συμφωνία της Βουλής σε μια προσεχή διακυβέρνηση της Αριστεράς».

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υπερψηφίσει το άρθρο 5 του νομοσχεδίου που αφορά την αυτεπάγγελτη δίωξη των εγκλημάτων ρατσισμού και ξενοφοβίας, ενώ στα υπόλοιπα άρθρα φέρεται να επιλέγει το «παρών».

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση διαχώρισε πλήρως την στάση της από την ΚΟ του κόμματός της δηλώνοντας «κατά» του άρθρου 2 καθώς, όπως είπε, «βάλλει ευθέως κατά του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης γνώμης» και «παρών» για τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου.

Επίσης, παρά το γεγονός ότι στα εγκλήματα που διώκονται συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που στρέφονται κατά πρόσωπα ή ομάδες ατόμων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, η κ. Ρεπούση επιτέθηκε στην κυβέρνηση επειδή «αποκλείει τα ομόφυλα ζευγάρια από το να συνάπτουν αναγνωρισμένη από την Πολιτεία σχέση» ενώ διερωτήθηκε αν «το ΚΚΕ είναι υπέρ ή κατά του συμφώνου ελεύθερης συμβίωσης».

Η βουλευτής έκανε λόγο για «θεσμική διάκριση στην βάση του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου», τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο «προσαρμόστηκε στην δεξιά ατζέντα της κυβέρνησης και τις προνομιακές σχέσεις που διατηρεί με τα ρατσιστικά και ομοφοβικά ακροατήρια».

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο βουλευτής της ΝΔ Αν. Νεράντζης δεν έκρυψε την αντίθεσή του στην συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Μάλιστα έκανε ακραίους παραλληλισμούς που προκάλεσαν συζητήσεις.

Είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν κόμματα στην Ολλανδία που αναγνωρίζουν την παιδοφιλία. Τι θα κάνουμε, θα το υιοθετήσουμε κι εμείς; Υπάρχουν επίσης οίκοι ανοχής που επιτρέπουν την κτηνοβασία! Τι θα κάνουμε, θα το υιοθετήσουμε και εμείς;». Για να καταλήξει ότι «το σύμφωνο συμβίωσης δεν μπορεί να βρει θέση σ’ εμάς».

Την θεσμοθέτηση αυστηρότερων διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα,αναφορικά με τις επιβαλλόμενες αποτρεπτικές κυρώσεις στην περίπτωση εγκλημάτων που τελούνται με ρατσιστικά κίνητρα εισηγήθηκε το ΠΑΣΟΚ προς τον υπουργό Δικαιοσύνης με τροπολογία που κατατέθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο.

Η τροπολογία που έγινε δεκτή τόσο από την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, όσο και από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, υπογράφεται από τον γραμματέα της ΚΟ ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα και τους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους του κόμματος Κώστα Τριαντάφυλλο και Γιάννη Κουτσούκο.

Ειδικότερα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πρότειναν την προσθήκη άρθρου στον Ποινικό Κώδικα, για την επαύξηση των πλαισίων ποινής για τα εγκλήματα που τελούνται με ρατσιστικό κίνητρο.

Η επαύξηση θα γίνεται κλιμακωτά ανάλογα με το ύψος του προβλεπόμενου κατώτερου ορίου της ποινής.

Παράλληλα με την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, προβλέπεται η επιβολή ποινής για στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, σε όσους τελούν εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα, εφόσον επιβληθεί ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους.

Όπως σημειώνεται στην τροπολογία των Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ «εγκληματικές πράξεις με ρατσιστικά κίνητρα συνιστούν εκδήλωση ισχυρότατης περιφρόνησης, εκ μέρους των δραστών, της θεμελιώδους για την έννομη τάξη αξίας του ανθρώπου».

Συνεπώς όπως επισημαίνεται στην Αιτιολογική Έκθεση οι δράστες «δεν μπορούν να έχουν λόγο άμεσα ή έμμεσα για τη διακυβέρνηση, ούτε να ασκούν οποιοδήποτε αξίωμα σε μία χώρα που έχει ως πρωταρχική υποχρέωση εκ του Συντάγματός της, την προστασία της αξίας του ανθρώπου».

NO COMMENTS

Leave a Reply