Κύπρος: Πέρασε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

Κύπρος: Πέρασε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις

ekpoiiseis-vouli-cy

Mετά από μια συνεδρία που σημαδεύτηκε από πολλές αναβολές, υπερψηφίστηκε τελικά το επίμαχο νομοσχέδιο για την εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων καθώς και η πρόταση νόμου που προστατεύει την κύρια κατοικία και την επαγγελματική στέγη, αλλά και σειρά τροπολογιών επί του επίμαχου νομοσχεδίου των εκποιήσεων. Πλέον το… μπαλάκι της ευθύνης περνά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατά πόσο αυτός θα αναπέμψει τους νόμους που ψήφισε η Βουλή.

Το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις των ενυπόθηκων περιουσιών, εγκρίθηκε με 47 ψήφους υπέρ (ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ), 7 εναντίον (ΕΔΕΚ, Οικολόγοι, Ζ. Κουλίας) και μία αποχή (ΕΥΡΩΚΟ).

Το Κοινοβούλιο υπερψήφισε επίσης πρόταση νόμου που περιλαμβάνει την καθολική πρόνοια για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης, πρόταση την οποία καταψήφισε ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Παράλληλα ψηφίστηκε ομόφωνα η πρόταση νόμου για ταυτόχρονη εφαρμογή των νόμων περί εκποιήσεων με τη ψήφιση του πλαισίου αφερεγγυότητας την 1/1/2015, πρόνοια την οποία δεν αποδέχεται η τρόικα.

Με 33 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε επίσης η τροπολογία ΕΔΕΚ-ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ για επιμήκυνση του χρόνου της δημοπρασίας στις 120 μέρες από 90 μέρες, τροπολογία η οποία εξαλείφει το όριο του 50% της εκτιμημένης αξίας. Διευκρινίζεται ότι την πρόταση καταψήφισε το ΑΚΕΛ επειδή είχε καταθέσει ανάλογη τροπολογία την οποία υπερψήφισε.

Πολύ σημαντική θεωρείται η τροπολογία του ΑΚΕΛ η οποία ψηφίστηκε και αφορά την προστασία των δανειοληπτών που αγόρασαν οικίες από επιχειρηματίες ανάπτυξης γης και έχουν καταβάλει μέρος ή όλη την αξία της πώλησης και οι οποίοι σήμερα δεν έχουν στη διάθεση τους τίτλο ιδιοκτησίας.

Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκε επίσης το σχέδιο απόφασης του ΔΗΣΥ με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να καταθέσει στη βουλή έγκαιρα τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται και η αντίδραση της τρόικας καθώς οι δανειστές κατέστησαν σαφές ότι εάν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις όπως συμφωνήθηκε με τις κυπριακές αρχές, δεν θα εκταμιεύσει την επόμενη δόση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση εξέφρασε την ικανοποίησή της μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου και δηλώνει παράλληλα ότι θα εργαστεί για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του Νόμου περί αφερεγγυότητας ως το κύριο δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, την ώρα που ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ καλούν τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην προχωρήσει σε αναπομπή οποιουδήποτε από τα νομοθετικά κείμενα που ψηφίστηκαν στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής.

«Η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για την ψήφιση του νομοσχεδίου που διαφοροποιεί και εκσυγχρονίζει τη διαδικασία εκποιήσεων, έχοντας μάλιστα εγκριθεί χωρίς ουσιαστικές αλλαγές και διαφοροποιήσεις, και του οποίου το περιεχόμενο γίνεται αποδεκτό και από την Τρόικα», αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι την ίδια ώρα, η Κυβέρνηση θα αξιολογήσει πολύ προσεκτικά το περιεχόμενο και τις πιθανές επιπτώσεις αριθμού άλλων προτάσεων Νόμου που, επίσης, έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ταυτόχρονα, επισημαίνει ο κ. Χριστοδουλίδης, η Κυβέρνηση θα εργαστεί για την πλήρη και έγκαιρη εφαρμογή του Νόμου περί αφερεγγυότητας ως το κύριο δίκτυ ασφαλείας για προστασία των ευάλωτων ομάδων των συμπατριωτών μας.

Σκοπός, σημειώνει καταληκτικά, «είναι η προώθηση εκσυγχρονιστικών ρυθμίσεων κατά τρόπο που να διασφαλίζουν πρώτιστα την προστασία των ευάλωτων ομάδων, ενώ ταυτόχρονα να εγγυώνται την πορεία ανάκαμψης και σταθεροποίησης της οικονομίας».

Η Συμμαχία Πολιτών, σε ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει ότι τάσσεται κατά του Νομοσχεδίου των Εκποιήσεων, αναφέροντας ότι στη σημερινή ψηφοφορία, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού τροπολογιών, υπήρξε μπέρδεμα, με αποτέλεσμα να φανεί ότι η Συμμαχία Πολιτών τήρησε αποχή. «Προς αποκατάσταση της ξεκάθαρης στάσης που ήθελε να τηρήσει η Συμμαχία Πολιτών, έχει ήδη αποσταλεί σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής», τονίζει η Συμμαχία.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σεβαστεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να μην προχωρήσει σε αναπομπή οποιουδήποτε από τα νομοθετικά κείμενα που ψηφίστηκαν σήμερα κάλεσαν ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ. Παράλληλα, τη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και Συμμαχία Πολιτών.

Οι προσπάθειες όλο αυτό το διάστημα, κυρίως με πρωτοβουλία «των κομμάτων στη Βουλή της αντιπολίτευσης, έχουν οδηγήσει σε σοβαρότατες διαφοροποιήσεις του αρχικού νομοσχεδίου, το οποίο, όλοι είχαμε κρίνει ότι ήταν μονομερώς, μονόπλευρα ευνοϊκό για τα πιστωτικά ιδρύματα, απέναντι στον απλό πολίτη, ο οποίος δεν φέρει και καμιά ευθύνη για την τραπεζική κρίση», δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης μετά την Ολομέλεια.

«Έχουν εισαχθεί, είτε τις υιοθέτησε η Κυβέρνηση με νομοσχέδια, είτε με τροπολογίες, σημαντικές αλλαγές, οι οποίες ευελπιστούμε όταν θα υπογραφεί ο νόμος και οι προτάσεις νόμου που ψηφίστηκαν σήμερα να λειτουργήσουν προς όφελος του πολίτη μαζί με το αναμενόμενο νομοσχέδιο για την αφερεγγυότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Λαμάρης είπε ακόμη αναφερόμενος σε πιθανή αναπομπή από πλευράς του Προέδρου Αναστασιάδη ότι «ο τόπος μας αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι ηρεμία, διάλογος και όχι πολιτική κρίση και θεωρώ ότι μια τέτοια ενέργεια του Προέδρου, το λέω ξεκάθαρα, θα τον φέρει σε ρήξη με την κοινωνία».

Αναφερόμενος στην πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης εξέφρασε τη θέση ότι «είναι το πιο ισχυρό εργαλείο στα χέρια των απλών οικογενειαρχών και μικρών επαγγελματιών».

«Σήμερα κάναμε ότι μπορούσαμε για να συμμορφωθούμε με τις υποχρεώσεις μας έναντι των Ευρωπαίων εταίρων μας, αλλά παράλληλα να διαμορφώσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύσει τα κυπριακά νοικοκυριά, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και την οικονομία ευρύτερα από τις μαζικές εκποιήσεις», δήλωσε μετά την σύνοδο της Ολομέλειας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ελπίζουμε, πρόσθεσε, «ότι από αύριο δεν θα προσπαθήσουν κάποιοι να διαλύσουν αυτό το δίχτυ ασφαλείας που διαμόρφωσε η πλειοψηφία της Βουλής των Αντιπροσώπων». Κληθείς να πει σε ποιους αναφέρεται ο κ. Παπαδόπουλος αρκέστηκε να πει «σε όλους».

Από την πλευρά του ο Βουλευτής ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαΐδης ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ καταψήφισε το νομοσχέδιο για τις εκποιήσεις θεωρώντας ως θέμα αρχής, τη διασύνδεση του νομοσχεδίου αυτού με το πλαίσιο φερεγγυότητας εντός του κειμένου του νομοσχεδίου για να μην υπάρχει κίνδυνος αναπομπής του.

Εξέφρασε ωστόσο τη θέση «πως μέσα από τις συμπληρωματικές προτάσεις νόμου που ψήφισε σήμερα η Βουλή και τροπολογίες επί του νομοσχεδίου διασφαλίζεται σε ικανοποιητικό βαθμό η προστασία των ευάλωτων ομάδων, η προστασία της πρώτης κατοικίας, η προστασία της επαγγελματικής στέγης, η προστασία από την πιθανότητα μαζικών εκποιήσεων και από την απότομη πτώση των αξιών των ακινήτων».

«Ελπίζω και εύχομαι να μην υπάρξει καμιά αναπομπή στις νομοθεσίες που ψήφισε σήμερα η Βουλή και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σεβαστεί τη βούληση της Βουλής, η οποία εξέφρασε σήμερα σε πολύ μεγάλο βαθμό τη βούληση του κυπριακού λαού», είπε.

Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι ικανοποιημένη σήμερα, ανέφερε σε δικές του δηλώσεις ο Γιώργος Περδίκης γιατί «με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατάφερε να περάσει το νομοσχέδιο το οποίο εξακολουθώ να πιστεύω και να επιμένω, παρά την προσπάθεια που έγινε, ότι αποτελεί μια καρμανιόλα, μια λαιμητόμο για την κυπριακή κοινωνία».

«Η έκκληση των κομμάτων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναπέμψει την μόνη ασφαλιστική δικλείδα που είναι η πρόταση νόμου που ψηφίσαμε, που συνδέει το νομοσχέδιο με τα νομοσχέδια της αφερεγγυότητας, πιστεύω ότι δεν θα κρατηθεί», εκτίμησε, «έχοντας υπόψη τις προθέσεις και της Τρόικας και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Περδίκη θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή μελέτη των επιπτώσεων. Επανέλαβε το αίτημα, να δοθούν τα στοιχεία κατά «πόσο έχουν ανταποκριθεί οι 20 μεγαλο-οφειλέτες της Τράπεζας Κύπρου».

«Αυτό που συνέβηκε απόψε μπορεί να είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της κοινοβουλευτικής ιστορίας», είπε.

«Το κρίσιμο για μας ως Συμμαχία Πολιτών σημείο ήταν η διασύνδεση της εφαρμογής αυτού του νόμου με την υποχρέωση των τραπεζών να προβαίνουν σε αναδιάρθρωση των δανείων με τρόπο που να ανταποκρίνεται η δόση στις σημερινές δυνατότητες και τα σημερινά εισοδήματα των δανειζομένων», ανέφερε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας σε δηλώσεις του μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, «αυτή η τροπολογία απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα και θα δούμε στη πορεία – μακάρι να κάνουμε λάθος – πόσο εκτεθειμένοι θα μείνουν οι Κύπριοι δανειζόμενοι όταν θα ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του νόμου».

NO COMMENTS

Leave a Reply