Στη διάθεση της Αθήνας ρωσικά αρχεία για τη γερμανική κατοχή

Στη διάθεση της Αθήνας ρωσικά αρχεία για τη γερμανική κατοχή

katoxiko_danio

Η Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας και συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, Κώστα Ήσυχο πως θέτει στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης το μέρος αυτό των ρωσικών κρατικών αρχείων που αφορά στην περίοδο της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Σχετικό αίτημα είχε υποβάλει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κ. Ήσυχος, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα τον Μάρτιο, στον Ρώσο συμπρόεδρο της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας – Ρωσίας, Μ. Σοκολώφ.

Η Ρωσική Πρεσβεία έστειλε εκτενή κατάλογο με τους τίτλος των αρχείων, έγγραφα, φωτογραφίες και ντοκιμαντέρ που αναφέρονται στη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα και την αντίσταση του ελληνικού λαού. Το περιεχόμενο του καταλόγου θα μεταφραστεί, θα μελετηθεί και θα αξιολογηθεί από τη Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, ώστε να επιλεγούν τα αρχεία που θα ζητηθούν από τις ρωσικές αρχές.

Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς θα δοθεί και στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, πρόεδρος της οποίας είναι η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ώστε να αξιοποιηθεί για τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος προς τις γερμανικές αρχές.

Ο κ. Ήσυχος, μετά την παραλαβή του καταλόγου των αρχείων και της σχετικής συνοδευτικής επιστολής, ευχαρίστησε την ρωσική κυβέρνηση για την άμεση ανταπόκρισή της στο ελληνικό αίτημα, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή αποτελεί ένα ακόμα δείγμα των ιστορικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και των λαών τους.

Υπενθυμίζεται πως η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έχει αποκτήσει, μέσω των κρατικών αρχείων των ΗΠΑ, τα αρχεία της Βέρμαχτ (400 χιλιάδες σελίδες) που αφορούν την Ελλάδα, τα οποία είχαν κατάσχει τα αμερικανικά στρατεύματα όταν μπήκαν στο Βερολίνο το 1945.

NO COMMENTS

Leave a Reply