Με πρωτόκολλο οι εξαγωγές ροδάκινου στη Ρωσία

Με πρωτόκολλο οι εξαγωγές ροδάκινου στη Ρωσία

401046_persiki_nektarin_frukty_listya_5000x3200_www.Gde-Fon.com

Χτυπάει κόκκινο η αγωνία στις τάξεις των παραγωγών και των εξαγωγέων φρούτων από τη Βόρεια Ελλάδα, αφού ο χρόνος που απομένει, πριν να ξεκινήσει η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών στα κεράσια και στα ροδάκινα, έστω και αν στην αρχή οι ποσότητες θα είναι μικρές, στερεύει απελπιστικά γρήγορα και το φως στο τούνελ της άρσης του ρωσικού εμπάργκο δεν φαίνεται.

Σε ένα τέτοιο κλίμα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 11 Μαίου, η συνέντευξη τύπου που διοργανώθηκε στη Βέροια, όπου ο αναπληρωτής επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Ρωσίας «Rosselkhoznadzor» Αλεξέι Αλεξέενκο μίλησε για τις προοπτικές που διαμορφώθηκαν για την άρση της απαγόρευσης εισόδου φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά, καθώς και για το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, που θα εφαρμοστεί στο εξής.

Με τη φράση «ακόμα και τηλεφωνικά μπορεί να αρθεί το ρώσικο εμπάργκο και να ξεκινήσει η χώρα μας εξαγωγές φρούτων και λαχανικών στη ρωσική αγορά», ο κ. Αλεξέενκο απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι «από τις 21 Απριλίου εκκρεμεί η υπογραφή δύο πρωτοκόλλων που άφησα για υπογραφή στα τμήματα κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στα οποία περιγράφονται βήμα βήμα οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για την εξαγωγή των σχετικών προϊόντων στη ρωσική αγορά».

Καλώντας για άμεση υπογραφή των δύο πρωτοκόλλων, ο κ. Αλεξέενκο διευκρίνισε ότι «μπορούν να αποσταλούν υπογεγραμμένα ακόμα και μέσω e-mail, έτσι ώστε να περάσουμε άμεσα στο επόμενο στάδιο του ελέγχου και όταν αρθεί το ρωσικό εμπάργκο να ξεκινήσουν άμεσα οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς καθυστερήσεις και με τη χώρα σας έτσι να αποτελεί από τις πρώτες που θα εξασφαλίσουν την παρουσία των προϊόντων της στη Μόσχα».

Ο δρ. Αλεξέι Αλεξέενκο απευθυνόμενος σε πάνω από 100 μέλη ομάδων παραγωγών, αλλά και επιχειρηματίες – εξαγωγείς φρούτων και λαχανικών, αρκέστηκε να πει για το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης, που πρέπει να εφαρμοστεί εφεξής από τις ελληνικές εταιρείες, ώστε να προετοιμαστούν ενόψει της άρσης του εμπάργκο, οψέποτε αυτή έλθει, αλλά όταν ρωτήθηκε – κι έγινε πολλές φορές- για την ταμπακιέρα παρέπεμψε σε πολιτικές αποφάσεις.

Διευκρινίζοντας για ακόμη μια φορά ότι η άρση του ρωσικού εμπάργκο, που ήρθε ως απάντηση στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, είναι αποκλειστικά και μόνο «πολιτική απόφαση», ο κ. Αλεξέενκο υπογράμμισε, ύστερα από σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι εκτίμησή του αποτελεί ότι η «πολυπόθητη» για τους Έλληνες παραγωγούς απόφαση θα ανακοινωθεί και πριν τη συνάντηση των δύο ηγετών της Ελλάδας και της Ρωσίας που θα γίνει στη Μόσχα τον Ιούνιο. Μάλιστα, υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από σχετική ερώτηση, ότι «πεποίθησή του αποτελεί ότι θα εξαχθούν κατά τη φετινή σεζόν κεράσια και ροδάκινα».

Επεσήμανε δε ότι αυτή τη στιγμή συζητιούνται τρία ζητήματα σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο, είτε δηλαδή να αρθεί για όλα τα προϊόντα της ΕΕ, είτε για μερικά, είτε να δοθεί το «πράσινο φως» σε «Ελλάδα, Ουγγαρία και Κύπρο για συγκεκριμένα προϊόντα». Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις προσπάθειες άλλων χωρών, όπως η Γερμανία και η Φιλανδία, που έχουν δηλώσει έτοιμες για τους ελέγχους από τα ρωσικά κλιμάκια, «αλλά θα πρέπει να περιμένουν τη σειρά τους», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Στην αίθουσα, πάντως, εκείνη την ώρα βρισκόταν και αρκετοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος – κι όχι μόνο – όπως ο Κώστας Λαπαβίτσας ο οποίος δεσμεύτηκε να επιληφθεί άμεσα του θέματος και να διερευνήσει τους λόγους αυτής της κωλυσιεργίας.

«Δεν θέλω σε καμία περίπτωση την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της Ημαθίας και γι αυτό συνιστώ ψυχραιμία και συγκρατημένη αισιοδοξία», επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας. Ξεκαθάρισε δε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το θέμα με το ρωσικό εμπάργκο είναι μια καθαρά πολιτική απόφαση και σημείωσε ότι «δεν νομίζω ότι η μη αποστολή υπογεγραμμένων των πρωτοκόλλων αποτελεί το βασικό ζήτημα που δεν αίρεται άμεσα το εμπάργκο». Σε κάθε περίπτωση δεσμεύτηκε να κοιτάξει άμεσα το ζήτημα με τα πρωτόκολλα που ο κ. Αλεξέενκο τόνισε ότι έχουν κολλήσει στις υπηρεσίες κτηνιατρικής και φυτοϋγειονομικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το σύστημα αυτό, θα εφαρμόζεται στον αγρό, στις εγκαταστάσεις τυποποίησης /μεταποίησης και στα φορτία που προορίζονται για εξαγωγή στη ρωσική αγορά, ενώ όπως αναφέρει επίσημα στην ιστοσελίδα της η ρωσική υπηρεσία, όλοι όσοι επιθυμούν να εξάγουν θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Ελέγχου και Πιστοποίησης Acert, που θα διασφαλίζει την ποιότητα, ασφάλεια των προϊόντων και την ιχνηλασιμότητά τους.

«Κανένας δεν θα κατορθώσει να κάνει εξαγωγές με πλαστό πιστοποιητικό», ξεκαθάρισε ο κ. Αλεξέενκο, με τη γενική διευθύντρια του Acert, Νάντια Ναλμπάντη, να υπογραμμίζει ότι το τελευταίο στάδιο του ελέγχου γίνεται επί ρωσικού εδάφους και αν τα φορτία δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, θα αποστέλλονται πίσω «με τις οικονομικές ζημιές και για τις δύο πλευρές να καταγράφονται σημαντικές».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Acert, Στέφανος Μπίλλας, σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ διευκρίνισε ότι «οι έλεγχοι από την πλευρά μας θα κρατήσουν τόσο όσο χρειάζεται για να είναι έτοιμες οι επιχειρήσεις να ξεκινήσουν τις εξαγωγές στην ώρα τους». Αναφορικά με το κόστος που θα βαρύνει τον επιχειρηματία ή το συνεταιρισμό ή τις ομάδες παραγωγών, τόνισε ότι «το εύρος είναι μεγάλο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα είναι τέτοιο που δεν θα αποτελέσει πονοκέφαλο για κανέναν τους».

Σχετικά με το ηλεκτρονικό σύστημα που θα δίνει πρόσβαση στις κρατικές αρχές, ο κ. Αλεξέενκο επισήμανε ότι «οι υπηρεσιακοί παράγοντες στην Ελλάδα κινούνται σε πιο αργό ρυθμό έναντι των ρωσικών, και στο πλαίσιο αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συμπράξουμε και να το κάνουμε από κοινού».

Ανάμικτα συναισθήματα άφησε η σημερινή συνέντευξη τύπου και στους παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής. Κάποιοι επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι απογοητεύτηκαν επειδή περίμεναν να ανακοινωθεί ότι αίρεται το ρώσικο εμπάργκο, ενώ άλλοι δήλωσαν τον προβληματισμό τους τονίζοντας ότι «έχουμε τόσα χρόνια συνεργασία με τη Ρωσία και θα έπρεπε η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών να θεωρείται δεδομένη».

 

NO COMMENTS

Leave a Reply