Μέρκελ-Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή, φέρτε σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις

Μέρκελ-Ολάντ: Η πόρτα είναι ανοιχτή, φέρτε σοβαρές και συγκεκριμένες προτάσεις

newego_LARGE_t_1101_54530659_type12713

Στο Προεδρικό Μέγαρο υποδέχθηκε την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ο Φρανσουά Ολάντ το απόγευμα της Δευτέρας, προκειμένου να συζητήσουν για το Ελληνικό Ζήτημα, στον απόηχο του δημοψηφίσματος.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες άφησαν ανοιχτή την πόρτα των διαπραγματεύσεων, καλώντας την Ελληνική Κυβέρνηση να κάνει γρήγορα προτάσεις προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

“Η πόρτα είναι ανοιχτή για συνομιλίες”, και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, πρέπει να κάνει “σοβαρές προτάσεις”, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Υπάρχει μια “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την Ευρώπη και για την Ελλάδα”, όπως είπε, για να προσθέσει ότι:

“Τονίζω ότι, δεν υπάρχει πολύς χρόνος. Επαφίεται στην Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάσει σοβαρές, αξιόπιστες προτάσεις που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε ένα πρόγραμμα, που θα δίνει μακροπρόθεσμη προοπτική, διότι η Ελλάδα χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη προοπτική στην Ευρωζώνη με σταθερούς κανόνες, όπως και η ίδια η Ευρωζώνη”.

Από την πλευρά της η Άγγελα Μέρκελ σημείωσε επίσης ότι, “η πόρτα είναι ανοικτή στις συζητήσεις”, προσθέτοντας πως, “όλοι πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα” και υπογράμμισε ότι, “ταυτοχρόνως, οι αναγκαίες προϋποθέσεις για να εισέλθουμε σε νέες διαπραγματεύσεις για ένα ισχυρό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δεν πληρούνται ακόμη σήμερα”.

“Ο Αλέξης Τσίπρας, εξήγησε η ίδια, θα πρέπει να πει στην Ευρωζώνη, πώς θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες αναμένουμε τώρα, για ένα πρόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει επίσης στην Ελλάδα, να επανέλθει στην ευημερία”.

“Είναι επείγουσα ανάγκη να γίνουν προτάσεις, που θα μας επιτρέψουν να βρούμε μια έξοδο από την κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται σήμερα”, επέμεινε η Καγκελάριος Μέρκελ. Η ίδια υπογράμμισε ότι, θα πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, “η αντίδραση των 18 υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης μετά τη νίκη του όχι” στο δημοψήφισμα το οποίο διεξήχθη χθες Κυριακή για την πρόταση των πιστωτών, καθώς αυτό είναι η δημοκρατία”, όπως είπε.

“Μοιραζόμαστε την Εθνική μας κυριαρχία. Είμαστε (19 χώρες) με το ίδιο νόμισμα. Όλοι πρέπει να επιδεικνύουμε υπευθυνότητα και αλληλεγγύη”, ανέφερε η Μέρκελ.

Οι επαφές των δύο ηγετών συνεχίστηκαν στο δείπνο που παρέθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος στη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Αντίστοιχες δηλώσεις έκαναν και άλλοι ηγέτες της Ευρωζώνης, μία ημέρα πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής.
Ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε είπε ότι, η Ελλάδα θα πρέπει να δεχθεί βαθειές μεταρρυθμίσεις εάν θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή για το ελληνικό “όχι”, στο δημοψήφισμα.

Όπως σημείωσε, η Κυβέρνησή του δεν προτίθεται να εισφέρει άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα αν δεν είναι αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις.

“Αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν, είμαστε σε αδιέξοδο δεν υπάρχει άλλη επιλογή, θα πρέπει να δεχθούν βαθειές μεταρρυθμίσεις”. Οπως ανέφερε, οι δανειστές δεν πρόκειται να συντάξουν νέα πρόταση και θα πρέπει η Ελληνική πλευρά, να παρουσιάσει την δική της, πριν την συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών την Τρίτη.

NO COMMENTS

Leave a Reply