Βερολίνο σε Αθήνα: Μείωση των οικονομικών απαιτήσεων αν κρατήσετε πρόσφυγες

Βερολίνο σε Αθήνα: Μείωση των οικονομικών απαιτήσεων αν κρατήσετε πρόσφυγες

1b328c26-e1d1-45cd-9393-12ccdb115815.jpg.html

Η Γερμανική Κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα, στην περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Σύμφωνα με πηγές από τη Γερμανική Κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της Προσφυγικής Κρίσης.

“Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον, να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες”, επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα.

Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί να κατευθυνθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία.
Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο, σε τι θα συνίσταται αυτή η χαλάρωση της στάσης του Βερολίνου.

Δέν πρέπει να γίνεται διασύνδεση της προσφυγικής κρίσης με την εφαρμογή της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος σε δημοσίευμα του οικονομικού περιοδικού “WirtschaftsWoche”, σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα είχε την πρόθεση “να βάλει σε δεύτερη μοίρα την αυστηρή εμμονή σε όρους του προγράμματος”, εάν η Ελλάδα δεχόταν περισσότερους πρόσφυγες.

Επίσης, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι, είναι ανάγκη να αποκατασταθεί επειγόντως μια “συντεταγμένη κατάσταση” στην περιοχή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο, ώστε να μην δρουν εκεί ανενόχλητοι οι διακινητές προσφύγων.

“Για αυτό στηριζόμαστε στην προθυμία συνεργασίας της Τουρκίας. Θέλουμε όμως να βοηθήσουμε την Ελλάδα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις υποχρεώσεις της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να προστατεύσει τα σύνορά της”, προσέθεσε ο Γερμανός εκπρόσωπος και εξήγησε ότι θα ενισχυθεί η FRONTEX, ενώ θα παρασχεθεί και υλικοτεχνική βοήθεια.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι, η διαδικασία εφαρμογής του πρέπει να προχωρήσει αυτόνομα και να μην σχετίζεται με προκλήσεις της επικαιρότητας όπως η προσφυγική κρίση, αλλά επανέλαβε την προθυμία της Γερμανίας και της Ευρώπης, να στηρίξουν την Ελλάδα που δοκιμάζεται ιδιαίτερα από αυτή την κρίση.

NO COMMENTS

Leave a Reply