Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της Τριμερούς

Τα ενεργειακά στο επίκεντρο της Τριμερούς

111

Η προώθηση του σχεδίου για αγωγό αερίου αλλά και το υποθαλάσσιο καλώδιο ηλεκτρικού το οποίο θα συνδέει τις τρεις χώρες βρέθηκαν στο τραπέζι της συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Στην ατζέντα της τριμερούς βρέθηκαν και θέματα μεταφορών, τουρισμού καθώς και το καυτό ζήτημα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Οι τρεις ηγέτες έθεσαν τις βάσεις για στενότερη συνεργασία των χωρών τους σε θέματα ενέργειας, οικονομίας, μεταφορών, υδάτινων πόρων και τουρισμού.

Στόχος της τριμερούς, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η ειρήνη στη Μεσόγειο μέσω ακριβώς της συνεργασίας των κρατών, ενώ ξεκαθάρισε ότι οι όποιες συμφωνίες δεν στρέφονται κατά του οποιουδήποτε κράτους. «Παραμένουμε» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου «σταθερά δεσμευμένοι στην προώθηση κοινών έργων στον τομέα της ενέργειας».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους.

Ιστορική χαρακτήρισε και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος, Αλέξης Τσίπρας, την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ. Συζητήσαμε για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου, το υποθαλάσσιο καλώδιο που θα συνδέει τις χώρες μας, την υγροποίηση Φυσικού Αερίου και τη μεταφορά του στην Ευρώπη. «Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να προάγουμε την ευημερία, τη σταθερότητα της περιοχής, μέσα από την ανάπτυξη των κοινών στόχων και την αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της. Η αξιοποίηση κοιτασμάτων Φυσικού Αερίου Κύπρου – Ισραήλ και ο ρόλος της Ελλάδας ως γέφυρα, είπε ο κ. Τσίπρας, τέθηκε ψηλά στους στόχους της Τριμερούς.

NO COMMENTS

Leave a Reply