Τελεσίγραφα Τσίπρα στην Ευρώπη από το Ισραήλ

Τελεσίγραφα Τσίπρα στην Ευρώπη από το Ισραήλ

ImageHandler

Σαφή μηνύματα ότι η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της αναφορικά με τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ότι θα «είμαστε απολύτως έτοιμοι τον επόμενο μήνα» και πως μένει να φανεί εάν και η Ευρώπη θα ανταποκριθεί στις δικές της δεσμεύσεις απέναντι στην Ελλάδα, έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Στο ερώτημα πόσο θα αντέξει η Ελλάδα να διαχειρίζεται ένα θέμα που ξεπερνά τις δυνάμεις της και που οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση του οποίου δεν γίνονται αποδεκτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι εκείνος θα έλεγε πόσο θα αντέξει και η Ευρώπη, για να σημειώσει ότι η Ελλάδα δέχεται μια πίεση πολύ μεγαλύτερη από τις αντοχές της τους τελευταίους μήνες, στα μικρά νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, τη μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα. Υπογράμμισε ότι παρότι βρισκόμαστε σε οικονομική κρίση και σε μια δύσκολη προσαρμογή, η Ελλάδα καταφέρνει να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση αναδεικνύοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της Ευρώπης.

Τόνισε ότι είναι σημαντική η συνεισφορά της χώρας μας στην Ευρώπη, ότι ο ευρωπαϊκός πολιτισμός ντροπιάζεται από τις εικόνες των νεκρών παιδιών στο Αιγαίο πέλαγος και έστειλε το μήνυμα ότι δεν έχει σημασία αν κάποιοι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες το κατανοούν ή αδιαφορούν, αλλά πως σημασία έχει ότι είναι μια διεθνής πραγματικότητα καταγεγραμμένη. Ο κ. Τσίπρας έστειλε ένα ακόμη μήνυμα, ότι το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών (blame game) ποτέ δεν ήταν αποτελεσματικό. Σημασία έχει, να βρούμε λύσεις, να μοιράσουμε βάρη και όχι να μοιράσουμε ευθύνες.

Στην ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την οικονομία, τις επενδύσεις, στάθηκε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει πως είναι ενάντια στον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό. Χαρακτήρισε δε τη χώρα μας «αληθινό φίλο».

NO COMMENTS

Leave a Reply