Νέες κλίμακες για τα εισοδήματα

Νέες κλίμακες για τα εισοδήματα

newego_LARGE_t_420_54406297

Φορολογικές κλίμακες παντού, δύο για τα εισοδήματα, μία για ενοίκια και μία τέταρτη για τις αποδείξεις που θα «χτίζουν» το αφορολόγητο ετοιμάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους δανειστές. Αντί για μία ενιαία κλίμακα, η κυβέρνηση ετοιμάζει να παρουσιάσει στους θεσμούς 4 κλίμακες, με τις οποίες θα υπολογίζονται οι φόροι εισοδήματος από κάθε πηγή.

Για τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, συνταξιούχους και επιτηδευματίες) το εισόδημα του 2016 θα φορολογηθεί με δύο διαφορετικές κλίμακες: Η κλίμακα φόρου εισοδήματος αλλάζει και εκτός των τριών συντελεστών (22%, 32% και 42%) προτείνεται να προστεθούν «σκαλοπάτια» με συντελεστή 50% και 55% για υψηλά εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, ή και ένας ακόμα «ενδιάμεσος» 37%. Επιπλέον, καθώς το υπουργείο Οικονομικών εγκαταλείπει την ιδέα της ενσωμάτωσης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον φόρο εισοδήματος, για μικρομεσαία εισοδήματα και άνω (από 12.000 ή 15.000 ευρώ) προτείνεται και δεύτερη συμπληρωματική κλίμακα και με ανώτατο συντελεστή 10% (από 8% σήμερα) για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Επιπλέον η ελληνική πλευρά προτείνει και ειδική κλίμακα για τις αποδείξεις δαπανών που θα πρέπει να δηλώνει ένας φορολογούμενος και οι οποίες θα είναι σε συνάρτηση με το εισόδημα του. Αυτό σημαίνει την καθιέρωση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν από 15% και θα φθάνουν έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Δηλαδή δεν θα ισχύει ένα ενιαίο ποσοστό π.χ. 10% του συνολικού εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις για να κατοχυρώσουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ. Αντίθετα, οι χαμηλόμισθοι θα καλούνται να συλλέξουν λιγότερες και τα «ρετιρέ» πολύ περισσότερες, αλλιώς δεν θα βλέπουν έκπτωση φόρου στο εκκαθαριστικό τους.

Martis_diaf

NO COMMENTS

Leave a Reply