Ποιόν Ρώσο αποκαλούν «από μηχανής θεό» στη Σαντορίνη;

Ποιόν Ρώσο αποκαλούν «από μηχανής θεό» στη Σαντορίνη;

ρωσος_14

Πριν από 15 χρόνια, καλοκαίρι στο λιμάνι του Ηρακλείου, έτρεχε αχάραγο να προλάβει το πλοίο για Σαντορίνη. Πέρασε την μπουκαπόρτα στο «και πέντε», αφού κάποιος από το πλήρωμα άκουσε τις φωνές του και δεν έλυσε κάβο στην ώρα του. Έφτασε με το καράβι της γραμμής στο ηφαιστειογενές κυκλαδονήσι, έμεινε μόλις μια ημέρα, αλλά αναχώρησε εντυπωσιασμένος από την άγρια, απόκοσμη ομορφιά του τοπίου. Υποσχέθηκε στον εαυτό του να επιστρέψει. Το έκανε μερικά χρόνια αργότερα, στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τη φορά εκείνη αφιέρωσε περισσότερο χρόνο. Πήγε και στην Κόκκινη Παραλία. Φεύγοντας πρόσεξε σε έναν τουριστικό χάρτη ότι εκεί κοντά υπάρχει ένας αρχαιολογικός χώρος. Τον επισκέφτηκε, αλλά έφυγε απογοητευμένος. Την εποχή εκείνη η ανασκαφή στο Ακρωτήρι ήταν κλειστή στο κοινό, λόγω των πολυετών προβλημάτων με το στέγαστρο.

Το καλοκαίρι του 2013, η εταιρεία του οργάνωσε στη Σαντορίνη μια συνάντηση στελεχών. Ο αρχαιολογικός χώρος, μετά από περιπέτειες αρκετών ετών, ήταν και πάλι προσβάσιμος. Τον επισκέφτηκε. Τότε του ήρθε η ιδέα να στηρίξει οικονομικά την ανασκαφή λόγω της μοναδικότητάς της. Εδώ και έναν χρόνο ο Ευγένιος Κασπέρσκι μέσω της Kaspersky Lab, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης, ανασκαφών και μελέτης στον μοναδικής αρχαιολογικής αξίας χώρο του Ακρωτηρίου. Ο καθηγητής και διευθυντής της ανασκαφής τις τελευταίες δεκαετίες Χρίστος Ντούμας τον αποκάλεσε «από μηχανής θεό». Ο δήμαρχος Θήρας, Αναστάσιος-Νικόλαος Ζώρζος, σκοπεύει να τον ανακηρύξει επίτιμο δημότη. Χάρη στη γενναιοδωρία του ιδρυτή και διευθύνοντας συμβούλου της ρωσικής Kaspersky Lab –η προσωπική περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει το 1 δισ. δολάρια- τα έργα συντήρησης και ανασκαφής στο Ακρωτήρι συνεχίζονται και θα συνεχιστούν και τα επόμενα χρόνια.

Ο Ρώσος «Mr. Antivirus» δεν θέλησε να αποκαλύψει το ύψος της χορηγίας του προς την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, η οποία έχει τον έλεγχο της ανασκαφής. Είπε πάντως, ότι κοστίζει λιγότερο από τη χορηγία της Kaspersky Lab στην ομάδα Formula 1 της Ferrari: «Επισκεφτήκαμε το Ακρωτήρι, είδαμε ότι η ανασκαφή είχε σταματήσει και αποφασίσαμε να βοηθήσουμε. Είναι ένας θησαυρός για όλη την ανθρωπότητα. Δεν ξέραμε τίποτα από ανασκαφές. Δεν ξέραμε πως να προσεγγίσουμε τους αρχαιολόγους και να τους κάνουμε να μας εμπιστευτούν. Να τους πείσουμε ότι είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε αυτό που λέμε. Αυτό που με γοητεύει στο Ακρωτήρι και τη συνεχιζόμενη, εδώ και δεκαετίες, αρχαιολογική έρευνα είναι η αίσθηση του απρόβλεπτου παρελθόντος. Το ότι 3.500 χρόνια μετά από την έκρηξη του ηφαιστείου, εμείς οι σύγχρονοι άνθρωποι προσπαθούμε να κατανοήσουμε πως ζούσαν οι κάτοικοι αυτού του τόπου τότε. Και πιστεύω ότι έχουμε ακόμα να ανακαλύψουμε παρά πολλά. Λέτε σε 3.500 χρόνια από σήμερα, να ενδιαφέρεται κανείς να μάθει τι κάναμε εμείς;», αναρωτήθηκε ο Ευγένιος Κασπέρσκι κατά την ανακοίνωση επέκτασης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

Πλέον, συνεχίζεται συστηματικά το έργο συντήρησης των τοιχογραφιών. Για την ώρα ο Ρώσος χορηγός έχει αναλάβει όλες τις τοιχογραφίες που βρέθηκαν στο κτίριο Ξεστή 4. Παράλληλα και μετά από 16 χρόνια ξεκίνησε πάλι σε περιορισμένη έκταση η ανασκαφή. Ακόμα, θα ενισχύσει οικονομικά και τη συντήρηση που χρειάζεται να γίνει στα κτίρια που έχουν δει το φως -ερευνημένα και μη. Ήδη γίνεται χαρτογράφηση των προβλημάτων, έτσι ώστε μετά να γίνουν ειδικές μελέτες για κάθε περίπτωση. Το αρχαίο σύστημα ξύλινων ενισχύσεων των κτιρίων αποσυντίθεται, επηρεάζοντας τμήματα τοίχων και δαπέδων. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 είχαν ληφθεί κάποια μέτρα διάσωσης, αλλά η συμπεριφορά των μνημείων με την πάροδο του χρόνου, τις κλιματικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, και τους σεισμούς, δεν έχει ακόμη πλήρως μελετηθεί. Είναι ενδεικτικό πως μέχρι σήμερα, μετά από δεκαετίες εργασιών έχουν ανασυσταθεί 58 τοιχογραφικές παραστάσεις, ενώ εκατοντάδες τετραγωνικά μέτρα σπαραγμάτων από τις ανασκαφές του Μαρινάτου αναμένουν να πάρουν και πάλι μορφή. Εκτός από τα τρία παράλληλα έργα που χρηματοδοτεί η Kaspersky Lab (συντήρηση, ανασκαφή και χαρτογράφηση), ο ιδρυτής της φαίνεται να συμμερίζεται και την ανάγκη δημιουργίας ενός σύγχρονου μουσείου στην περιοχή του Ακρωτηρίου, όπου θα εκτεθούν οι μοναδικές τοιχογραφίες, που για την ώρα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο.

NO COMMENTS

Leave a Reply