Socrates Now: Αντιμέτωπος με τον εαυτό σου

Socrates Now: Αντιμέτωπος με τον εαυτό σου

Picture1Το Ελληνικό Θέατρο της Νέας Υόρκης (EllinikoThεatro /Greek Theatre of New York) και η visionary culture παρουσιάζουν τη θεατρική παράσταση Σωκράτης Τώρα / Socrates Now.
Πρόκειται για μία διαδραστική παράσταση, η οποία έχει ταξιδέψει με επιτυχία σε 20 χώρες και έχει φιλοξενηθεί σε κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου όπως το Yale, Harvard, Oxford Cambridge και αλλα. Πρωταγωνιστής είναι ο βραβευμένος με Emmy, Γιάννης Σιμωνίδης και το έργο αφορά το αριστούργημα του Πλάτωνα «Η Απολογία του Σωκράτη». Ένα έργο που μοιάζει πιο αναγκαίο και επίκαιρο από ποτέ. Μία «απολογία» που θα μας φέρει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας…

Γιατί «Σωκράτης τώρα»;

Γιατί όταν το 2012 ήταν να ταξιδεύαμε με τη συγκεκριμένη παράσταση σε χωρες που μας ειχαν προσκαλεσει όπως το Μεξικό, η Ρωσία και η Κίνα, είχε μόλις «εκραγεί» η κρίση στην Ελλάδα. Έτσι συνειδητοποιήσαμε πως δεν έπρεπε να συνεχίσουμε στο εξωτερικό, αφού η Ελλάδα μάς χρειάζονταν. Και μας χρειαζόταν… τώρα!

Τι βλέπουμε στο Socrates Now;

Βλέπουμε έναν άνθρωπο ο οποίος δεν παίρνει τον εαυτό του στα σοβαρά… Aυτό χαλαρώνει το εκάστοτε κοινό, αφού δεν το προδιαθέτει πως θα παρακολουθήσει κάτι βαρύ. Έτσι στη συνέχεια, όλοι είναι έτοιμοι να ακολουθήσουν τη «μαιευτική» μέθοδο του Σωκράτη και να βγάλουν από μέσα τους τον θησαυρό που κρύβουν…

Στη διαδραστικότητα βρίσκεται η καινοτομία του Socrates Now;

Η καινοτομία προέκυψε από όλα αυτά τα διαφορετικά κι ενδιαφέροντα ακροατήρια. Στην αρχή ηταν μια συνηθισμένη συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις. Σιγά σιγά όμως εξελίχθηκε σε διάλογο μέσα στο κοινό που πολλές φορές κράταγε ώρες. Σήμερα η συζήτηση ειναι εξίσου πολύτιμη με την παράσταση.

Μία παράσταση για όλους

Η παράσταση απευθύνεται σε όλους, δε διαλέγουμε ακροατήρια. Έχουν παρακολουθήσει την παράσταση από τα πιο πεπαιδευμένα ακροατήρια μέχρι τα πιο παραμελημένα στα γκέτο του κόσμου. Το έργο βασίζεται στο χιούμορ και σε αυτή την παιδιάστικη περιέργεια η οποία μιλάει στην καρδιά όλων ανεξαρτήτως θρησκείας, πιστεύω, πόρων ή παιδείας.

«Σε κάθε εποχή υπάρχουν σωκρατικοί, αλλά τους εξαφανίζουμε.»

Η κρίση που βιώνουμε αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, δεν είναι οικονομική ή πολιτική… Είναι ηθική. Έτσι μάς φέρνει αντιμέτωπους με τον εαυτό μας, αφού φαίνεται πως έχουμε χάσει τον χαρακτήρα μας. Οι Έλληνες πάντα ήμασταν ό,τι καλύτερο αλλά και ό,τι χειρότερο υπάρχει. Όπως και οι θεοί που δημιουργήσαμε. Φωτεινό παράδειγμα αυτής της αντίφασης ο Οδυσσέας, ο οποίος έκανε τα ωραιότερα πράγματα αλλά ταυτόχρονα καθώς έφευγε από την Τροία κατέστρεψε τελείως ένα όμορφο νησί στο πέρασμά του γιατί έτσι του ήρθε.

Τα πράγματα έχουν παγκοσμίως χειροτερεύσει, με το χρήμα, τη δύναμη και το προϊόν να έχουν την κύρια θέση. Πρέπει λοιπόν να αναζητήσουμε μία νέα ηθική, κάνοντας μία αυτοέρευνα και ξεκινώντας με τον εκ νέου προσδιορισμό της αρετής, του πατριωτισμού, της αγάπης για την πόλη. Όπως έκανε κι ο Σωκράτης στην Απολογία με την ελπίδα ότι θα τον κρίνουν αντικειμενικά. Σε κάθε εποχή, υπάρχουν σωκρατικοί, αλλά τους εξαφανίζουμε…

Ποια είναι τα τρία βασικά χαρακτηριστικά της παράστασης;

Η μάσκα, με την οποία έχω ιδιαίτερη σχέση, ήταν ιδέα του αρχικού σκηνοθέτη μας, Λουκά Σκιπιτάρη και φτιάχτηκε πάνω μου από τη φημισμενη ενδυματολόγο και φίλη μου Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge. Εμπνέει δέος αλλα και μια οικειότητα.

Το χιούμορ, που προτείνει ακόμη και την αθυροστομία ως ένα μέσο προσέγγισης του κοινού και ως ένα από τα ευρήματα που δείχνουν με θεατρικό τρόπο τον άνθρωπο.

Η μετάφραση, που αποτελεί προϊόν δουλειάς 1,5 χρόνου και παραμένει απόλυτα πιστή στο κείμενο, κατανοητή και κυρίως άμεση.

Ως ένας “σύγχρονος Σωκράτης”…

“Ανήκω στους Έλληνες, που έζησαν αρκετά χρόνια μακριά από την πατρίδα τους. Σε αυτή την περίπτωση ή την ξεχνάς τελείως ή τη ζεις πολύ περισσότερο από ό,τι αν βρισκόσουν εδώ. Εγώ τη λάτρεψα και παρέμεινα Ρωμιός ως το κόκαλο. Ακόμη συνειδητοποιώ μεγαλώνοντας πόσο σοφό ήταν αυτό το “δε γνωρίζω τίποτα”. Καθημερινά ανακαλύπτω άλλες πτυχές ενός αντικειμένου ή μίας κατάστασης, που θεωρούσα ότι ξέρω. Τέλος αντιμετωπίζω την παράσταση Socrates Now, που αφορά την Απολογία του Σωκράτη, ως την ελάχιστη προσφορά μου στην Ελλάδα. Δε μπορώ οικονομικά και χρονικά να βοηθήσω αρκετα την πατρίδα και τους μετανάστες της, αλλά μπορώ να κάνω την προσφορά μου μέσα από το έργο μου. Τώρα τη λένε σωκρατική ή μακρυγιαννική, τη λένε μουσουλμανική ή χριστιανική, αυτή είναι.»

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ & ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ

Ημερομηνίες: 25 Ιουνίου – 24 Ιουλίου (Τετάρτη-Κυριακή) στις 21:00
Χώρος: Αύλειος χώρος του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών | Θόλου 5, Πλάκα, Αθήνα
Εισιτήριο: Ενήλικες 15€ | Φοιτητές και Groups 10€
Book Now με αυτό το link>> https://www.viva.gr/tickets/theater/mousio-panepistimiou-athinon/socrates-now/
Διάρκεια: 90᾽(συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης με τη συνοδεία κρασιού)
Τηλ. επικοινωνίας: +30 698 863 4787
Email: elena@visionaryculture.org

Plus info
Την Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016, στις 9μμ, το Αμερικανικό κανάλι εθνικής εμβέλειας PBS θα παρουσιάσει σε παγκόσμια πρεμιέρα στις Η.Π.Α, το τρίτο μέρος της νέας του σειράς: THE GREEKS. Η σειρά περιέχει αποσπάσματα από την παράσταση SOCRATES NOW, καθώς και αφήγηση/σχόλια του σκηνοθέτη και ηθοποιού Γιάννη Σιμωνίδη για τον Σωκράτη, αλλά και την πόλη των Αθηνών, τότε και τώρα.

NO COMMENTS

Leave a Reply