Αποκλειστικό: Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πιο ειλικρινή συνέντευξή του

Αποκλειστικό: Ο Γιώργος Παπανδρέου στην πιο ειλικρινή συνέντευξή του

img_8083-1Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει κατηγορηθεί ότι δεν έλαβε μια πιο σκληρή στάση το 2010, κατά τη διάρκεια των κρίσιμων ημερών των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Θα μπορούσε να πει εταίρους της ζώνης του ευρώ, λένε οι επικριτές του, ότι θα κηρύξει πτώχευση, ακόμη και ως μπλόφα.

Προς υπεράσπισή του είπε ότι όταν ανέλαβε, «υπήρχε ένα τεράστιο έλλειμμα, το ελληνικό χρέος είχε διπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια και η Ελλάδα είχε χάσει την αξιοπιστία της. Εγώ θα έπρεπε να είχα μπλοφάρει; Τι θα συνέβαινε αν δεν έπιανε η μπλόφα; Θα ήμουν υπεύθυνος πρωθυπουργός αν είχα αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει; ”

Σε αυτή την περίπτωση, είπε, «δεν θα ήμουν σε θέση να πληρώσω τους μισθούς, θα είχαμε κλείσει τα σχολεία, θα είχαμε κλείσει τον στρατό, θα είχαμε κλείσει τα νοσοκομεία. Απλά δεν είχαμε τα χρήματα. Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τεράστια αναταραχή. ”

Αντ’ αυτού, είπε στο Greek Reporter, ο ίδιος επέλεξε για τη χώρα να περάσει από μια δύσκολη διαδικασία “να πάρει τα χρήματα από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Οι περισσότεροι λένε το ΔΝΤ. Δεν ήταν μόνο το ΔΝΤ, ως επί το πλείστον ήταν ευρωπαϊκά χρήματα.”

“Αν όλοι με είχαν στηρίξει στη συνέχεια, όπως έκαναν στην Πορτογαλία, όπως έκαναν στην Ιρλανδία, όπως έκαναν στην Κύπρο, θα είχαμε βγει από αυτή την κρίση, ή τουλάχιστον από αυτό το πρόγραμμα διάσωσης».

“Αν είχαμε παραδεχτεί την αλήθεια νωρίτερα, θα ήταν πολύ πιο εύκολη η κατάσταση από ό,τι είναι τώρα. Αν είχαμε κοιτάξει την αλήθεια κατάματα, ότι είχαμε ένα τεράστιο έλλειμμα, ότι θα έπρεπε να μεταρρυθμίσουμε το κράτος μας, ότι θα έπρεπε να μεταρρυθμίσουμε τη γραφειοκρατία, ότι θα έπρεπε να καταπολεμήσουμε το πελατειακό σύστημα, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, να μεταρρυθμίσουμε το σύστημα της δικαιοσύνης μας, να μεταρρυθμίσουμε το εκπαιδευτικό μας σύστημα, τώρα θα ήμασταν εκεί που θέλουμε να είμαστε, αλλά με πολύ λιγότερο πόνο.”

NO COMMENTS

Leave a Reply