Ναυάγιο στο Eurogroup: Ούτε δόση, ούτε έκτακτη συνεδρίαση, ούτε χρέος -Κλείδωσε μόνο...

Ναυάγιο στο Eurogroup: Ούτε δόση, ούτε έκτακτη συνεδρίαση, ούτε χρέος -Κλείδωσε μόνο η λιτότητα διαρκείας

Τρεις εβδομάδες αγωνίας για να κλείσει την αξιολόγηση, να αποφύγει επικίνδυνες περιπέτειες και (ενδεχομένως) να αποσπάσει μια διατύπωση για το χρέος έχει μπροστά της η κυβέρνηση μετά το ναυάγιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup η οποία διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες. Όλες οι πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου ελπίζοντας ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις 25 δράσεις που εκκρεμούν και κυρίως ότι το Βερολίνο και ΔΝΤ θα τα βρουν για το χρέος. Μάλιστα οι Ευρωπαίοι ξέκοψαν και το έκτακτο Eurogroup που θα μπορούσε να γίνει πριν από το προγραμματισμένο (15 Ιουνίου) ώστε να κινηθούν πιο γρήγορα τα πράγματα.

Εχθές, αντί για την εκδοχή του «too good to be true» που ανέφερε ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, δηλαδή μια λύση για το χρέος που θα… παραήταν καλή για να είναι αληθινή, οι περισσότεροι έτριβαν τα μάτια τους με το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν απέσπασε ούτε τη σφραγίδα του Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης παρά την ψήφιση του βαρύτατου πακέτου των μέτρων από τη Βουλή.

Ανάμεσά τους ακόμη και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μπαίνοντας στη συνεδρίαση ανέφερε ότι αναμένει «συμφωνία αλλά όχι… τη συμφωνία», εννοώντας αξιολόγηση αλλά όχι ακόμη χρέος, και στο τέλος αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι απομένουν βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα και για την ολοκλήρωση του review, ρίχνοντας παράλληλα έμμεσες βολές στο ΔΝΤ για την άρνησή του να συμβιβαστεί για το χρέος.

Το μόνο «χειροπιαστό» αποτέλεσμα της χθεσινής συνεδρίασης, το οποίο επιβεβαίωσαν τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ όσο και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ήταν η δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια από το 2018 ως το 2022. Aπό την άλλη πλευρά το γεγονός ότι δεν δρομολογήθηκε ούτε η εκταμίευση της δόσης, έστω κατά τμήματα, απειλεί να ξυπνήσει άλλον έναν καλοκαιρινό εφιάλτη καθώς τον Ιούλιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει χρέος πάνω από 7 δισ. ευρώ.

«Yπάρχει μία διάχυτη πίστη ότι το σκέλος που έχει να κάνει με το πακέτο των μέτρων πολιτικής έχει προχωρήσει παρά πολύ και ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις της. Όλες οι πλευρές και όλοι οι θεσμοί επαίνεσαν την Ελλάδα για την ποιότητα του πακέτου των μεταρρυθμίσεων και επομένως κανένας δεν περιμένει να υπάρξουν προβλήματα αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος για το θέμα της αξιολόγησης. Αναφερόμενος στην κουβέντα που έγινε για το χρέος σχολίασε τα εξής: «’Ολες οι πλευρές θα πρέπει να συμβιβαστούν λίγο και νομίζω -όλοι το καταλάβατε από τον τόνο των αξιωματούχων της Ευρωζώνης – ότι οι προσδοκίες είναι ότι θα φθάσουμε σε συμφωνία μέσα σε τρεις εβδομάδες».

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup και οι τρεις αξιωματούχοι είπαν καλά λόγια για την πρόοδο από την πλευρά της Ελλάδας στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασαν αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία στις 15 Ιουνίου και για το θέμα του χρέους και της ένταξης του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Παρά ταύτα, ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους αφορά μέτρα στη βάση της απόφασης του Eurogroup του Mαΐου του 2016 τα οποία θα εφαρμοστούν, «αν χρειαστεί» όπως τόνισε πολλές φορές, μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες ότι το ΔΝΤ απείλησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup ότι αν δεν υπάρξουν δραστικότερα μέτρα για το χρέος δεν θα μπει στο πρόγραμμα ως το 2018 ο κ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να τις επιβεβαιώσει. Άφησε όμως σαφώς να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ δεν μπει στο τρίτο μνημόνιο με το δικό του πρόγραμμα και χρηματοδότηση τότε δεν θα υπάρξει εκταμίευση ούτε από την ευρωπαϊκή πλευρά.
(Πηγή: protothema)

NO COMMENTS

Leave a Reply