Ο Όλυμπος ψηλώνει…

Ο Όλυμπος ψηλώνει…

Το εμβληματικό βουνό των θεών, που είναι το ψηλότερο της Ελλάδας, παίρνει κάθε χρόνο ένα χιλιοστό, σύμφωνα με τον διευθυντή του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ, καθηγητή Αδαμάντιο Κίλια!

«Ο Ολυμπος ψηλώνει κάθε χρόνο κατά ένα χιλιοστό και αυτή η άνοδός του είναι ενεργή. Τα αίτια που αυξάνουν το ύψος του παραμένουν άγνωστα. Μπορεί να οφείλονται σε ενεργά ρήγματα, σε κάποιο δόμο άλατος ή σε άλλα, όμως το σίγουρο είναι ότι συνεχίζει να ψηλώνει!» δήλωσε ο κ. Κίλιας, ο οποίος παρουσίασε πρόσφατα σε εκδήλωση τις φάσεις τεκτονικής εξέλιξης του βουνού, η οποία συνεχίζεται έως σήμερα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας Σπυρίδωνα Παυλίδη, ο Όλυμπος έχει «κοιμισμένα» ρήγματα και το ύψος του το πήρε μέσα σε 2.000.000 χρόνια. «Ο Όλυμπος έχει ρήγματα και η μεγαλύτερη κίνηση είναι ασεισμική. Δηλαδή, είναι σαν ένα παιδί που ψηλώνει και δεν το καταλαβαίνεις, απλώς μια μέρα διαπιστώνεις ότι ψήλωσε!» εξήγησε χαρακτηριστικά.

Ο Όλυμπος έχει ύψος 2.917 μέτρα στην κορυφή Μύτικας και είναι το δεύτερο σε ύψος βουνό στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Η γεωλογική ιστορία της περιοχής φαίνεται από τη μορφολογία του. Για τις χαρακτηριστικές βαθιές χαράδρες και τις δεκάδες ομαλές κορυφές του κηρύχτηκε το 1938 ο πρώτος εθνικός δρυμός της χώρας.

NO COMMENTS

Leave a Reply