Ένας Κρητικός μιλάει 32 γλώσσες

Ένας Κρητικός μιλάει 32 γλώσσες

Έλληνας είναι ο πιο πολύγλωσσος άνθρωπος στην Ευρώπη, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «φαινόμενο γλωσσομάθειας», αφού μιλάει 32 γλώσσες! Ο Γιάννης Οικονόμου, κατάγεται από το Ηράκλειο και είναι απόφοιτος Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο Τμήμα Μεσανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ.

Ζει στις Βρυξέλλες και εργάζεται στην Γενική Διεύθυνση Μετάφρασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Ισπανικά, Γαλλικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Πολωνικά, Ρωσικά, Βουλγάρικα, Τούρκικα, Αραβικά, Εβραϊκά, Πορτογαλικά, Κινέζικα, Κουρδικά, Αρμενικά, Περσικά, Σερβοκροατικά, Δανέζικα, Χίντι (Ινδία), Ουρντού (Πακιστάν), Ρουμάνικα, Τσέχικα, Φιλανδικά και γνωρίζει αρχαίες γλώσσες όπως Σανσκριτικά, Αρχαία Ελληνικά, Λατινικά, Αβεστικά (αρχαία Ιρανικά), αρχαία Περσικά, κλασικά Αρμένικα, Γοτθικά, αρχαία Βουλγάρικα, Πάλι (γλώσσα βουδισμού), Χετιτικά, και Λουβικά (αρχαίες γλώσσες της Μικράς Ασίας).

Από τις 32 αυτές γλώσσες, μιλάει άπταιστα τις 16 και μπορεί να διαβάσει και να εκφραστεί σε άλλες τόσες. Η μέθοδός του διαφέρει από τη συνηθισμένη, καθώς δεν μαθαίνει απλώς από τα βιβλία να μιλάει μια νέα γλώσσα, αλλά προσπαθεί να μάθει πράγματα για την Ιστορία της χώρας, βλέπει τηλεοπτικά προγράμματα και ακούει μουσική στη γλώσσα που θέλει να μάθει! Στόχος του Κρητικού μεταφραστή είναι να μάθει να μιλάει, ή τουλάχιστον να καταλαβαίνει, 6.000 γλώσσες!

NO COMMENTS

Leave a Reply