Έχετε Facebook; – Πώς θα μάθετε αν είστε θύμα του σκανδάλου Cambridge...

Έχετε Facebook; – Πώς θα μάθετε αν είστε θύμα του σκανδάλου Cambridge Analytica

Το Facebook θα αρχίσει να στέλνει από σήμερα Δευτέρα ειδοποιήσεις στα προφίλ των χρηστών του για να ενημερωθούν άν επηρεάστηκαν από το σκάνδαλο με τη εταιρεία Cambridge Analytica που υπέκλεψε στοιχεία εκατομμυρίων ατόμων που χρησιμοποιούν το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, στην κορυφή του news feed κάθε χρήστη θα αναρτηθεί ένας σύνδεσμος, που θα του επιτρέπει να δει ποιες εφαρμογές είναι συνδεδεμένες με τον λογαριασμό του στο Facebook, αλλά και τι πληροφορίες είναι προσβάσιμες σε αυτές τις εφαρμογές. Μέσω του συγκεκριμένου συνδέσμου, οι χρήστες θα μπορούν να διαγράψουν εφαρμογές, εμποδίζοντάς τις από το να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για αυτούς.

Σε 24ωρο μποϋκοτάζ των Facebook και τις πλατφόρμες που σχετίζονται με αυτό, προχωρούν χρήστες των Social Media την Τρίτη 11 Απριλίου. Αφορμή για το μποϋκοτάζ αποτέλεσαν οι αποκαλύψεις για την εμπλοκή του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης στο σκάνδαλο της Cambridge Analytica με την χρήση δεδομένων χρηστών για πολιτικούς σκοπούς. Η κίνηση θα πραγματοποηθεί αύριο, οπότε και είναι προγραμματισμένη η κατάθεση του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο αμερικανικό Κονγκρέσο όπου θα δώσει εξηγήσεις σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας που προέκυψαν. Η διεθνής ομάδα που οργανώνει το μποϋκοτάζ ζητά από τους χρήστες να συμμετάσχουν στην διαδικτυακή διαμαρτυρία, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τόσο το facebook όσο και τις πλατφόρμες και εφαρμογές του, δηλαδή το Messenger, το WhatsApp και το Instagram, για 24 ώρες.

Η Laura Ullman, εκπρόσωπος της καμπάνιας Faceblock, δήλωσε πως είναι διάχυτη η ανησυχία για την ιδιωτικότητα των δεδομένων και για την χρήση τους από την εταιρεία. “Θέλαμε να οργανώσουμε κάποια δράση, στην οποία θα δηλωνόταν από μεγάλο αριθμό ανθρώπων ότι αγαπούν την πλατφόρμα, αλλά θέλουν να την δουν να βελτιώνεται. Με την αποφυγή της χρήσης του Facebook για μία ημέρα, που είναι μία εύκολη κίνηση, θα στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα”, είπε.

“Διαλέξαμε την συγκεκριμένη μέρα, για να δείξουμε στον Ζακερμπεργκ και την αμερικανική κυβέρνηση ότι θέλουμε να αλάξει. Είναι ευθύνη του Facebook να διαχειριστεί την πλατφόρμα του, αλλά είναι και ευθύνη της κυβέρνησης να διασφαλίζει ότι οι εταιρείες προστατεύουν τα δεδομένα των χρηστών και ρυθμίζουν τα μονοπώλια”.

Πολλοί είναι οι χρήστες που σκέφτονται πλέον να διαγράψουν τον λογαριασμό τους στο Facebook, κάτι που όπως λέει η Ullman, δεν είναι εφικτό για όλους. Έτσι, όσοι θέλουν μπορούν να συμμετάσχουν στο #faceblock, μέσω του event που έχει δημιουργηθεί-πού άλλού;- στο Facebook, ώστε να στείλουν το μήνυμά τους στον Μαρκ Ζάκερμπεργκ και τις κυβερνήσεις.

NO COMMENTS

Leave a Reply