Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό

Ο Τσίπρας ενημέρωσε τον Παυλόπουλο για το Σκοπιανό

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ενημερώσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό. Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μία ώρα, ενώ αποχωρώντας ο πρωθυπουργός δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις. Στη σύντομη συνομιλία που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στα εθνικά ζητήματα, ενώ ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Αθήνα, για σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις και συνταγματική αναθεώρηση στην ΠΓΔΜ.

«Οπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε κρίσιμο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ, για εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης, σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει την εξωτερική πολιτική για δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια γραμμή που έχει διαμορφωθεί εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες και αποτελεί κτήμα της πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων.

«Θέλουμε μια λύση που θα αντέξει στον χρόνο, βιώσιμη και για αυτό δεν κάνουμε βιαστικές κινήσεις και κυρίως υπερασπιζόμαστε τις βασικές πτυχές της εθνικής γραμμής, την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής σύνθετης ονομασίας για όλες τις χρήσεις, σε εξωτερικό και εσωτερικό, πράγμα που προϋποθέτει την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας αλλά και τη συνταγματική αναθεώρηση που θα οδηγήσει σε εγγυήσεις για εξάλειψη κάθε μορφής αλυτρωτισμού για να φύγουν τα εμπόδια», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι μια δύσκολη υπόθεση», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Νομίζω τη διαχειριζόμαστε με ευθύνη για αυτό θέλω να σας ενημερώσω, όπως ενημερώνω όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, γιατί θεωρώ ότι σε κρίσιμα εθνικά θέματα είναι αναγκαίο να επιδιώκεται η μέγιστη δυνατή συνεννόηση για να αντέξουν οι λύσεις». Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση και τόνισε τη σημασία της καθώς εντάσσεται σε ένα πλαίσιο διαμόρφωσης κοινής θέσης στα εθνικά θέματα. «Μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να έχουν διάφορες θεμιτές, φυσικές, όμως στα μεγάλα θέματα, όπως τα εθνικά, απαιτείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση και για να αντέχουν στον χρόνο και γιατί όταν η Ελλάδα έχει ενότητα, είναι πιο δυνατή στο διαπραγματευτικό πεδίο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

NO COMMENTS

Leave a Reply