Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου σε Τσίπρα: Η κατάσταση γυρίζει, η οικονομία βελτιώνεται

Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου σε Τσίπρα: Η κατάσταση γυρίζει, η οικονομία βελτιώνεται

Με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, συναντήθηκε σήμερα το απόγευμα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, “η συνάντηση επικεντρώθηκε στις εξαιρετικά σημαντικές προοπτικές των διμερών οικονομικών σχέσεων, που διανοίγονται με την έξοδο της Ελλάδας από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και σηματοδοτούνται με τη δυναμική συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα”. Επιπλέον, τονίστηκε ο αναβαθμισμένος ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας, αλλά και ως εμπορικός, διαμετακομιστικός και ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν οι πολύ σημαντικές προοπτικές επενδύσεων στους τομείς του τουρισμού – real estate, υποδομών και ενέργειας (Νεώριο, FSRU Αλεξανδρούπολης, Ελληνικό και λιμάνια). Τονίστηκαν δε οι προοπτικές που ανοίγονται στους παραπάνω τομείς, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τον ρόλο της στα Βαλκάνια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, υπογράμμισαν ότι το στοίχημα των επόμενων χρόνων θα είναι η στήριξη των ελληνικών startups, δεδομένης και της εξαιρετικά ενισχυμένης παρουσίας τους και στη φετινή ΔΕΘ, αφού για πρώτη φορά συμμετέχουν σε αυτήν 120 νεοφυείς επιχειρήσεις καινοτομίας.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός έθεσε στον Υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ το ζήτημα των επιπτώσεων σε ελληνικές εταιρείες που προκύπτουν από την επιβολή δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι το ζήτημα πρέπει να επιλυθεί. Ο πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ συζήτησαν εκτενώς τις εξελίξεις σε σχέση με την Κυπριακή ΑΟΖ και τον ενεργειακό χάρτη στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκαν στο Πρωθυπουργικό Γραφείο στη Θεσσαλονίκη, συμμετείχαν ακόμη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Δημήτρης Λιάκος και ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ. Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Ρος συναντήθηκαν με αξιωματούχους μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων, οι οποίοι συμμετέχουν στην 83η ΔΕΘ.

Στον διάλογο που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου μπροστά στις κάμερες, οι δύο άνδρες τόνισαν τη βελτίωση της οικονομίας στην Ελλάδα μετά την έξοδο από τα μνημόνια, με τον κ. Ρος να τονίζει ότι «βλέπω ότι υπάρχει ένα σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα».

«Αξιότιμε, κύριε υπουργέ, θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, σε αυτή την πανέμορφη πόλη», είπε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Ρος. «Η συμμετοχή των ΗΠΑ στη ΔΕΘ ως τιμώμενη χώρα υπογραμμίζει τη σπουδαιότητα και τους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών μας. Στέλνει ένα μήνυμα συμβολικού, αλλά και οικονομικού χαρακτήρα. Είμαι της άποψης ότι δίνει τον τόνο ότι πέρα από τους στενούς δεσμούς, υπάρχει και μία σημαντική προοπτική. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τις επενδύσεις των μεγάλων εταιρειών στην Ελλάδα», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Επίσης θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι έρχεστε σε μία εποχή, όπου η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και αφήνει πίσω της κάποια δύσκολα χρόνια. Ταυτόχρονα, έρχεστε σε ένα περιβάλλον που έχει περισσότερη ανάπτυξη, ασφάλεια για την περιοχή. Εύχομαι η επίσκεψη σας να είναι εποικοδομητική».

Από την πλευρά του ο κ. Ρος αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, υπογράμμισε ότι του αρέσει πάρα πολύ που βρίσκεται στην Ελλάδα και σημείωσε: «Χαίρομαι που βλέπω την κατάσταση να γυρίζει και η οικονομία να βελτιώνεται. Επιπλέον βλέπω ότι υπάρχει ένα σοβαρό μομέντουμ για την Ελλάδα. Είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπω αυτό».

Δείτε το βίντεο:

NO COMMENTS

Leave a Reply