Τραγική η κατάσταση στη Μόρια

Τραγική η κατάσταση στη Μόρια

Στο επίκεντρο της επικαιρότητας βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο καταυλισμός στη Μόρια της Λέσβου καθώς την Πέμπτη η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο – καταπέλτη για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής προσφύγων. “Η Μόρια μπορεί να είναι ο χειρότερος προσφυγικός καταυλισμός του κόσμου” αναφέρει ο Guardian. Την ίδια στιγμή, 19 μη-κυβερνητικές οργανώσεις κρούουν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου: “Η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή”.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έδωσε προθεσμία 30 ημερών στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει τα σοβαρά υγειονομικά προβλήματα στον καταυλισμό της Μόριας. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί στον καταυλισμό επιβεβαιώθηκε από αυτοψίες των υπηρεσιών Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας, που χαρακτηρίζουν ακατάλληλη και επικίνδυνη την υποδομή, ενώ περιγράφουν τριτοκοσμικές συνθήκες. Στο θέμα της Μόριας αναφέρονται και άλλα διεθνή ΜΜΕ με χαρακτηριστικό παράδειγμα Al Jazeera. “Θα μπορούσατε να επιβιώσετε στη Μόρια” αναφέρει το βίντεο του αραβικού δικτύου.

Άρθρο-κόλαφο για τη Μόρια φιλοξενεί ο Guardian, το οποίο υπογράφει ο Sebastian Leape, εθελοντής στο κέντρο της Μόριας και σύμβουλος στο γραφείο του Gordon και της Sarah Brown. “Η Μόρια δεν πληρεί σχεδόν μία προδιαγραφή από αυτές που έχει θέση η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Οι νέες αφίξεις στοιβάζονται σε ανερπαρκείς σκηνές ή σε χωράφια χωρίς φως, ενώ μέχρι και 190 πρόσφυγες μοιράζονται μια βρώμικη τουαλέτα. Πέρσι ο δήμαρχος της Λέσβου προειδοποίηση ότι η δομή αρχίζει να μοιάζει με “στρατόπεδο συγκέντρωσης όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γίνονται σεβαστά” αναφέρει ο Leape.

Όπως σημειώνει, οι ελληνικές αρχές παραδέχονται ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτή τη δομή αξίζουν περισσότερα, ισχυρίζονται ωστόσο ότι η έλλειψη χρημάτων τους δένει τα χέρια. Από τον Ιούλιο στη Μόρια δεν έχουν τελειώσει οι σκηνές και τα sleeping bags, ενώ ανθρώπινα λύματα υπάρχουν μέχρι και στην είσοδο. Ωστόσο η ΕΕ έχει δώσει περί τα 1.6 δισ. από το 2015 για να αντιμετωπίσει την κρίση. Η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση προς την Ελλάδα για το θέμα θα έφτασε τα 7.000 ανά πρόσφυγα που μένει στην Ελλάδα. Αυτά τα χρήματα θα ήταν αρκετά για ένα κοινό διαμέρισμα και φαγητό.

“Το κομβικό ερώτημα είναι πού πήγαν τα χρήματα. Ορισμένα από αυτά δεν έφτασαν ποτέ στην Ελλάδα. Από τα 561 εκ. μόνο 153 εκ. έχουν εκταμιευθεί” σημειώνει ο Leape. Σύμφωνα με τον guardian, υπάρχουν επίσης φήμες ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον στρατηγικό σχεδιασμό που απαιτείται για την εκταμίευση των χρημάτων, ενώ από τα χρήματα που τελικώς εκταμιεύθηκαν πολλά ξοδεύτηκαν με λάθος τρόπο. Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο περίπου το 70% των χρημάτων εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία. Την ίδια στιγμή, στην ίδια τη Μόρια οι υπεύθυνοι μοιάζουν να είναι κυριευμένοι από την κρίση. Χαοτικές διαδικασίες, ανεπαρκής μακροπρόθεσμος σχεδιασμός, σημειώνεται στο άρθρο.

“Η Μόρια δημιουργήθηκε για να αποτύχει. Μια θεωρία είναι ότι η έλλειψη σχεδίου είναι η ίδια μια στρατηγική. Διατηρώντας κακές συνθήκες στη Μόρια, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες προειδοποιούν τους φίλους και την οικογένειά τους στις χώρες προέλευσης να μην έρθουν στην Ελλάδα” αναφέρεται σε άλλο σημείο του άρθρου.

“Οι συνθήκες στη Μόρια πρέπει να βελτιωθούν. Δεν υπάρχει έλλειψη χρημάτων για τη βελτίωση της Μόριας. Αυτό που λείπει είναι η ικανότητα και η πολιτική βούληση για να βελτιωθούν. Η Κομισιόν πρέπει να αναλύσει γιατί έχουν γίνει τόσο λίγο πράγματα στην επένδυσή της στην Ελλάδα και θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση των συνθηκών“ σημειώνει ο Leape και καταλήγει: “Οι προδιαγραφές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες πληρούνται από κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ασία και την Αφρική. Ήρθε η ώρα να τηρηθούν και στην Ευρώπη”.

Την ίδια στιγμή, έκκληση απηύθηναν σήμερα 19 ανθρωπιστικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προς τις αρμόδιες αρχές, να προχωρήσουν σε βιώσιμες λύσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών και την άμεση βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων στα νησιά.

Όπως ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους «περισσότεροι από 17.000 άνθρωποι είναι στοιβαγμένοι σε σημείο απελπισίας στα Κέντρα Υποδοχής στα νησιά, η χωρητικότητα των οποίων είναι για μόλις 6.000 άτομα. Χαρακτηριστικά, το Κέντρο Υποδοχής της Σάμου έχει ξεπεράσει κατά έξι φορές τις δυνατότητες φιλοξενίας του». Ακόμη, όσον αφορά την Μόρια υποστηρίζουν ότι «η ήδη εκρηκτική κατάσταση έχει επιδεινωθεί δραματικά. Οι αποχετεύσεις στη Μόρια δεν λειτουργούν και βρώμικα νερά από τουαλέτες αγγίζουν τις σκηνές και τα στρώματα μικρών παιδιών, τη στιγμή που τα σχετικά κονδύλια έχουν ήδη εγκριθεί. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι αναφορές περιστατικών σεξουαλικής βίας ενώ, σύμφωνα με έρευνες, η πλειοψηφία των ανθρώπων δηλώνει ότι “δεν νοιώθει ασφάλεια ούτε στιγμή”. Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν οι τραγικές ελλείψεις οργανικών θέσεων προσωπικού καθώς και οι διαδοχικές παραιτήσεις απαραίτητου ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στα ΚΥΤ λόγω των τραγικών συνθηκών εργασίας».

Επιπλέον οι οργανώσεις ισχυρίζονται ότι: «Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ακόμη και οι οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να κάνουν το έργο τους. Τίποτα δεν δικαιολογεί σήμερα τις ντροπιαστικές συνθήκες στις οποίες εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες άνθρωποι σε ευρωπαϊκό έδαφος».

«Οι ελληνικές αρχές οφείλουν να δράσουν επειγόντως για να εξασφαλίσουν πλήρη πρόσβαση στα βασικά δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες, σύμφωνα με την ελληνική και διεθνή νομοθεσία. Τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι Αρχές για την δημιουργία χιλιάδων επιπλέον θέσεων ασφαλούς διαμονής στην ενδοχώρα και την μεταφορά ανθρώπων από τα νησιά πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη οι Ευρωπαίοι ηγέτες να ανανεώσουν τις προσπάθειές τους για την εφαρμογή ενός δίκαιου και μόνιμου μηχανισμού κατανομής ευθύνης στην ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι εξής: ActionAid, ASB, Γιατροί του Κόσμου, CEA[R], Danish Refugee Council, Διοτίμα- Κέντρο Γυναικείων Μελετών κι Ερευνών , Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, HIAS, International Rescue Committee, Caritas Hellas, JRS, Legal Centre Lesbos, Oxfam, PRAKSIS, SolidarityNow, Terre des hommes.

NO COMMENTS

Leave a Reply