Ο Ζάεφ εξασφάλισε πλειοψηφία 2/3 σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ

Ο Ζάεφ εξασφάλισε πλειοψηφία 2/3 σύμφωνα με σκοπιανά ΜΜΕ

Το μαγικό αριθμό των 80 βουλευτών που συμπληρώνουν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3 για τις συνταγματικές τροποποιήσεις φέρεται να εξασφάλισε ο Ζόραν Ζάεφ. Αυτό τουλάχιστον μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο 1TV της ΠΓΔΜ επικαλούμενο κοινοβουλευτικές πηγές. Σημειώνει δε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, όπως προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών και για την ένταξή της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Αλλά και το πρακτορείο ειδήσεων MIA επισημαίνει ότι ορισμένα ΜΜΕ της χώρας μεταδίδουν ανεπιβεβαίωτες προς το παρόν πληροφορίες ότι έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία των 2/3.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής που είχε προγραμματιστεί αρχικά για τις 12:00 τοπική ώρα αναμένεται να ξεκινήσει στις 15:00 (τοπική ώρα) για την πρόταση του κυβερνητικού στρατοπέδου για τις τροποποιήσεις του Συντάγματος Οι περισσότεροι βουλευτές είναι μέσα στο κοινοβούλιο όπως και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, ενώ απ’ έξω υπάρχει ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και αρκετοί διαδηλωτές. Άγνωστο παραμένει αν θα διεξαχθεί σήμερα η κρίσιμη ψηφοφορία ή θα μετατεθεί για την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως την Τρίτη προκειμένου να κερδίσει το κυβερνητικο στρατόπεδο χρόνο για να μεταπείσει κάποιους από τους βουλευτές του VMRO-DPMNE.

Όπως δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Φερίντ Μούχιτς σε άλλο δίκτυο, το a1on, «εάν γίνει σήμερα η ψηφοφορία, σημαίνει ότι είναι διασφαλισμένη η πλειοψηφία των δύο τρίτων, σε αντίθετη περίπτωση όχι. Η προθεσμία είναι κάπου μέχρι την Τετάρτη, αλλά νομίζω ότι θα πετύχει σήμερα». Χαρακτήρισε δε την άφιξη Αμερικανών αξιωματούχων στη χώρα προφανή πίεση για να επιτύχει η συμφωνία. Ο Μούχιτς, που ήταν μέχρι πρότινος ήταν αναποφάσιστος, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι τελικά θα στηρίξει τη μετονομασία της χώρας υπερψηφίζοντας τις συνταγματικές αλλαγές στη Βουλή.

Ο επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν απηύθυνε νέα έκκληση στους βουλευτές όλων κομμάτων να στηρίξουν τη συμφωνία με ανάρτησή του στο Twitter. «Είναι μέρες αποφάσεων αυτές για την ΠΓΔΜ. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν για την ιστορική συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει την πόρτα για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας. Είναι μια ψηφοφορία για το μέλλον της χώρας και τις θετικές προοπτικές για το λαό της. Είμαι πεπεισμένος ότι οι βουλευτές όλων των πολιτικών δυνάμεων γνωρίζουν την τεράστια ευκαιρία και την ευθύνη με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι σήμερα. Είναι η ώρα να μπουν στην άκρη τα κομματικά συμφέροντα και να ενεργήσουν προς το συμφέρον της χώρας και του λαού της», ανέφερε.

NO COMMENTS

Leave a Reply