Τσίπρας σε Βούτση: Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής

Τσίπρας σε Βούτση: Μην αλλάξεις τον Κανονισμό της Βουλής

Επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, με την οποία του ζητεί να μην αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής, που θα επέτρεπε στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει τα προνόμια του αρχηγού παρά το γεγονός ότι αναμένεται να χάσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα με την αποχώρηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Νίκο Βούτση:

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα θυμάστε ότι κατά την πρόσφατη επικοινωνία μας την προηγούμενη εβδομάδα σας εξέφρασα τον προβληματισμό μου για τον πολιτικό και κανονιστικό ανορθολογισμό σε σχέση με κόμματα που εκλέγονται στο κοινοβούλιο με την ψήφο του ελληνικού λαού, αλλά στην πορεία χάνουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών και ως εκ τούτου το δικαίωμα να συγκροτούν κοινοβουλευτική ομάδα.

Και ο ανορθολογισμός έγκειται στο γεγονός ότι ο ίδιος ο νόμος ορίζει ότι ανεξάρτητα από τον αριθμό των βουλευτών, ο χρόνος προβολής των κομμάτων από το ΕΣΡ, αλλά και η κρατική χρηματοδότηση παραμένει – και ορθώς – ίδια, σε συνάρτηση με την λαϊκή ψήφο, ενώ στο κοινοβούλιο οι αρχηγοί των κομμάτων αυτών χάνουν προνόμια, μεταξύ των οποίων και το χρόνο ομιλίας τους κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Κατόπιν της συζήτησης μας και αφού συμμεριστήκατε τις σκέψεις μου, ορθά αναλάβατε την πρωτοβουλία να συζητήσετε με τους εκπροσώπους των κομμάτων το ζήτημα αυτό, προκειμένου να βρεθεί η ευρεία συναίνεση που απαιτείται για τη σχετική διόρθωση του εν λόγω ανορθολογισμού.

Με έκπληξη, όμως, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης. Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής.

Η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα έχει να κάνει με τον σάλο που προκάλεσε η πρόθεση του Νίκου Βούτση να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής, ύστερα από τις απειλές Καμμένου ότι σε περίπτωση που του στερήσουν την Κοινοβουλευτική Ομάδα, και συνεπώς τα προνόμια που διαθέτει ως πολιτικός αρχηγός, η κυβέρνηση δεν θα προλάβει να κάνει παρέλαση…Ακολούθησαν και άλλες έμμεσες απειλές εκ μέρους του Πάνου Καμμένου για τον Νίκο Κοτζιά, τα κονδύλια του Τζορτζ Σόρος, φήμες για υποτιθέμενο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις Μαλδίβες κ.λπ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταθέσει πρόταση μομφής στον κ. Βούτση αν επιχειρήσει να αλλάξει τον Κανονισμό της Βουλής για να κάνει το χατίρι στον Πάνο Καμμένο, χθες επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της Βουλής.

«Στη “μελαγχολική μας Δημοκρατία”, ο πρόεδρος της Βουλής προκαλεί θλίψη γιατί, αντί να ασκεί με στοιχειώδη αξιοπιστία τα καθήκοντά του, κοιτάει με ποια κλωστή θα μπαλώσει τα ρετάλια με τα οποία είναι φτιαγμένη μία κυβέρνηση-κουρελού», είπε από τη Λαμία. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα εκβιαζόμενο πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να κακοποιήσει τον Κανονισμό της Βουλής, να τον αλλάξει έτσι ώστε ο κ. Καμμένος να μη χάσει τα προνόμια του αρχηγού κόμματος.

NO COMMENTS

Leave a Reply