Μάχη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Μάχη στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

Άρχισε στις 10 το πρωί η κοινοβουλευτική μάχη ΣΥΡΙΖΑ-Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος, που εν πολλοίς θα αναδείξει και τη δυνατότητα άρσης, για πρώτη φορά από το 1975, της συνέπειας διάλυσης της Βουλής από τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Από τις 149 προτάσεις που θα τεθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια την Πέμπτη το βράδυ και έναν μήνα μετά για δεύτερη και τελευταία φορά σε αυτή τη Βουλή, μόνο 7 είναι τα άρθρα στα οποία ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία συμφώνησαν από κοινού ότι πρέπει να αναθεωρηθούν και τα υπερψήφισαν στην επιτροπή.

Υπενθυμίζεται πως αρχικά είχε αρχικά προγραμματιστεί η συζήτηση να πάει μέχρι αύριο Τετάρτη, ωστόσο αυτό άλλαξε και θα πάει έως την Πέμπτη ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν το λόγο.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Αυτό που ξεχωρίζει και προκαλεί και τη μεγαλύτερη συζήτηση είναι το άρθρο 32 για την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής. Η Νέα Δημοκρατία στην αρμόδια επιτροπή έκανε μία κίνηση αιφνιδιασμού ψηφίζοντας όχι μόνο τη δική της πρόταση για το άρθρο 32 αλλά και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου το συγκεκριμένο άρθρο να συγκεντρώσει 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή και άρα στην επόμενη Βουλή να χρειαστεί μόνο 151 για να αναθεωρηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του πρόταση προτείνει έξι ψηφοφορίες στη Βουλή και εφόσον καμία από τις έξι δεν αποδώσουν καρπούς, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από τον λαό.Η Νέα Δημοκρατία στη δική της πρόταση προβλέπει τρεις ψηφοφορίες από τη Βουλή, μία με 200 ψήφους, μία με 180 και μία με 151 και εφόσον δεν προκύψει αποτέλεσμα στην τέταρτη ψηφοφορία ο πρόεδρος να εκλέγεται με σχετική πλειοψηφία, από τη Βουλή όμως και όχι με προσφυγή στον λαό.

Το σκεπτικό της Νέας Δημοκρατίας με το οποίο ψήφισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχει τη δυνατότητα εφόσον είναι η επόμενη κυβέρνηση να ορίσει εκείνη το περιεχόμενο της αναθεώρησης του άρθρου, καθώς θα χρειάζονται μόνο 151 ψήφοι προκειμένου να αναθεωρηθεί. Και φυσικά η πρόθεση της είναι, το περιεχόμενο να το ορίσει με βάση το δικό της άρθρο, δηλαδή εκλογή προέδρου από τη Βουλή και όχι από τον λαό. Εδώ είναι που θα δοθεί και η μεγάλη μάχη μεταξύ των δύο κομμάτων στην βουλή καθώς οι απόψεις που έχουν για το αν η σημερινή Βουλή δεσμεύει και την επόμενη, όσον αφορά το περιεχόμενο ενός άρθρου προς αναθεώρηση, είναι ριζικά αντίθετες.

Η κυβέρνηση διά του Γιώργου Κατρούγκαλου βασίζεται σε απόφαση του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου τον Νοέμβριο του 2003, για την υπόθεση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου.Υποστηρίζει λοιπόν ότι αυτή η άποψη αναφέρει πως το περιεχόμενο ενός άρθρου είναι δεσμευτικό και για την επόμενη Βουλή, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει το περιεχόμενο του όπως θα θέλει η τότε πλειοψηφία. Με απλά λόγια εφόσον η Νέα Δημοκρατία ψηφίζει τώρα το άρθρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένη και στην επόμενη Βουλή να το αναθεωρήσει με το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή εάν ο Πρόεδρος δεν εκλέγεται από τη Βουλή να εκλέγεται από τον λαό. Η Νέα Δημοκρατία από τη δική της πλευρά αναφέρεται σε γνωματεύσεις που έχουν κάνει κορυφαίοι συνταγματολόγοι όπως ο Αριστόβουλος Μάνεσης και ο Δημήτρης Τσάτσος οι οποίοι όπως λέει η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θεωρούν πως η παρούσα βουλή δεσμεύει και την επόμενη όσον αφορά το περιεχόμενο που θα έχει ένα προς αναθεώρηση άρθρο.

Όμως ό,τι και αν πει ο ΣΥΡΙΖΑ πρακτικά δεν μπορεί να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή, εφόσον δεν θα είναι εκείνος πλειοψηφία, για το πως θα αναθεωρηθεί το συγκεκριμένο άρθρο εφόσον αυτό στις δύο ψηφοφορίες αυτής της Βουλής πάρει 180 ψήφους. Γι’ αυτό και χθες κυκλοφόρησαν ακραία σενάρια ακόμη και για την πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να αποσύρει το συγκεκριμένο άρθρο προκειμένου να μην δώσει τη δυνατότητα στη Νέα Δημοκρατία να το αναθεωρήσει όπως εκείνη θέλει μετά τις εκλογές. Το σενάριο όμως είναι εξαιρετικά ακραίο και σε περίπτωση που επαληθευθεί θα τινάξει στον αέρα την συνταγματική αναθεώρηση με πρωτοβουλία του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο δε ότι η αναθεώρηση του άρθρου 32 κλείνει οριστικά το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής εξαιτίας μη εκλογής προέδρου στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνει ακόμα πιο δύσκολη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που θα υποχωρήσει καθώς έτσι θα είναι σαν αποδέχεται a priori ότι επόμενη κυβέρνηση θα είναι αυτή της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως το άρθρο 32 δεν είναι το μοναδικό αγκάθι που απασχολεί τον ΣΥΡΙΖΑ στην συγκεκριμένη διαδικασία αναθεώρησης καθώς υπάρχουν άλλα πέντε άρθρα τα οποία στην επιτροπή ψήφισε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γιώργος Μαυρωτάς ως ανεξάρτητος βουλευτής. Πράγμα που σημαίνει ότι στην ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξασφαλίσει ή τους 151 βουλευτές που έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή να ανατρέξει και σε βουλευτές άλλων κομμάτων προκειμένου αυτά τα άρθρα να περάσουν στην διαδικασία αναθεώρησης.

NO COMMENTS

Leave a Reply