Κόλαφος: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν μεταξύ σκουπιδιών, αρουραίων και κατσαρίδων

Κόλαφος: Οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ζουν μεταξύ σκουπιδιών, αρουραίων και κατσαρίδων

Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στα hotspots προσφύγων στην Ελλάδα, αλλά και στις ευθύνες που έχει η ΕΕ για την κατάσταση, εστιάζει εκτενές δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας Kurier. Οπως αναφέρει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, η Kurier, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στα Διαβατά, αναφέρει ότι «πάνω από 2.000 πρόσφυγες προσπάθησαν το περασμένο Σαββατοκύριακο να περάσουν τα σύνορα Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας μετά από την κυκλοφορία ψευδών ειδήσεων ότι τα σύνορα είναι ανοιχτά». Οι μετανάστες, ωστόσο, αποκρούστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σημειώνει η Kurier, στο άρθρο της με τίτλο «70.000 πρόσφυγες εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα».

Η αυστριακή εφημερίδα τονίζει στη συνέχεια ότι οργανώσεις όπως η Υπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ επιρρίπτει στην ΕΕ ότι αδιαφορεί και δεν τους στηρίζει. Η υπηρεσία του ΟΗΕ επικρίνει και την προσφυγική συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, τονίζοντας ότι δεν βοηθά εν τέλει ούτε τους μετανάστες στην Ελλάδα, ούτε εκείνους στην Τουρκία. Στα ελληνικά hotspots – κέντρα υποδοχής μεταναστών «οι συνθήκες είναι άθλιες» με τους μετανάστες να «ζουν μεταξύ σκουπιδιών, αρουραίων και κατσαρίδων».

Ερωτηθείς για την κατάσταση στα hotspots, ο Αντώνης Ρήγας, από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ), μιλώντας στην εφημερίδα, επέρριψε τις ευθύνες στην ΕΕ κάνοντας λόγο για «σχέδιο διατήρησης ων κακών συνθηκών διαβίωσης στους καταυλισμούς με σκοπό την αποτροπή νέου κύματος προσφύγων».

NO COMMENTS

Leave a Reply