Νέα τουρκική πρόκληση, «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο από τον χάρτη

Νέα τουρκική πρόκληση, «εξαφάνισαν» το Καστελόριζο από τον χάρτη

Σε μία νέα προκλητική κίνηση προχώρησε η Τουρκία στην οποία κιόλας προσπάθησε να εμπλέξει και τον ΟΗΕ. Όπως μετέδωσε ο Alpha στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων η Άγκυρα απέστειλε επιστολή στον ΓΓ του Οργανισμού σύμφωνα με την οποία «οι υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Αιγύπτου συνορεύουν». Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία εξαφανίζει από τον χάρτη το Καστελόριζο και ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει υφαλοκρηπίδα. Κατά συνέπεια δεν ορίζει δικαίωμα οριοθέτησης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει: «Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, η εδραιωμένη θέση της Τουρκίας είναι ότι τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο, μεταξύ όλων των σχετικών κρατών, λαμβανομένων υπόψη όλων των παραμέτρων και των ειδικών συνθηκών που επικρατούν».

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία νομική υπόσταση καθώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας όλα τα κατοικημένα νησιά άρα και το Καστελόριζο διαθέτουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Με βάση αυτό η ελληνική υφαλοκρηπίδα συνορεύει με την κυπριακή, κάτι που σημαίνει ότι η τουρκική δεν συνορεύει με την αιγυπτιακή. Στο πρωτοφανές για τα διπλωματικά χρονικά κείμενο, η Τουρκία δηλώνει ότι:

  • Ως χώρα διαθέτει τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου
  • Εχει ipso facto και ab initio νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα στις θαλάσσιες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου που βρίσκονται δυτικά του μεσημβρινού 32 ° 16’18 “E. Σημειώνεται ότι το όριο αυτό συμπίπτει με το όριο των κυπριακών χωρικών υδάτων των 12 ν.μ.
  • Τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στη συγκεκριμένη περιοχή «βάσει του διεθνούς δικαίου» ακολουθούν τη «μέση γραμμή μεταξύ της τουρκικής και αιγυπτιακής ακτογραμμής, μέχρι του σημείου που θα οριοθετηθεί ΔΥΤΙΚΑ του Μεσημβρινού 28ο 00’ 00”, βάσει του αποτελέσματος των μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο, καθώς και στη Μεσόγειο μεταξύ των ενδιαφερόμενων κρατών, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις επικρατούσες παραμέτρους και ειδικές συνθήκες».
  • Οτι ο Μεσημβρινός (28ο 00’ 00”) που τέμνει τη Ρόδο δεν αποτελεί το εξωτερικό όριο των διεκδικήσεών της επί της υφαλοκρηπίδας, αλλά από εκείνο το σημείο και δυτικά θα αρχίσει η διαδικασία για οριοθέτηση με τις γειτονικές χώρες, βάσει των οριοθετήσεων στο Αιγαίο. Στην ουσία διεκδικεί όλη την ελληνική και κυπριακή υφαλοκρηπίδα, διαχωρίζει τη διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιμένει στη θεωρία ότι τα νησιά, ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου και της Ρόδου (και όχι μόνο του Καστελόριζου), δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας πέραν των χωρικών υδάτων τους (6 η 12 ν.μ) και ότι στην Ανατολική Μεσόγειο η υφαλοκρηπίδα διαμοιράζεται μεταξύ των χωρών με τις έναντι ηπειρωτικές ακτές, δηλαδή την ίδια την Τουρκία και την Αίγυπτο.
  • Τέλος, η Αγκυρα αμφισβητεί την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Καμιά Αρχή, είτε νομικά είτε πρακτικά είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους και συνολικά την Κύπρο» υποστηρίζει.

NO COMMENTS

Leave a Reply