Ο Παυλόπουλος δεν υπογράφει για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Ο Παυλόπουλος δεν υπογράφει για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου

Σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του Αλέξη Τσίπρα θα αποτελέσει αυτή την εβδομάδα η διαφαινόμενη άρνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τη νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου. Και αυτό γιατί η άρνηση του Προκόπη Παυλόπουλου να υπογράψει την ανάληψη της θέσης της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου από τη σημερινή αντιπρόεδρο κ. Κοκοτίνη, αλλά και την πλήρωση της θέσης της προέδρου του Ανωτάτου Δικαστηρίου από την επίσης αντιπρόεδρο κ. Καλού, θα σημάνει ότι ο κ. Παυλόπουλος αποδέχεται την ουσία των επιχειρημάτων όσων αντέδρασαν με σφοδρότητα στις επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα για την ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Το πλήγμα θα είναι σοβαρό και θα συμβεί μάλιστα παραμονές των εκλογών, αφού εμμέσως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποδεχθεί το επιχείρημα όλων των κορυφαίων συνταγματολόγων, αλλά και σύσσωμης της αντιπολίτευσης, ότι δηλαδή συνιστά παραβίαση της δημοκρατικής τάξης η επιλογή νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από μια κυβέρνηση που έχει ήδη χάσει τη νομιμοποίηση του εκλογικού σώματος, έχει ήδη προκηρύξει εξ αυτού του λόγου πρόωρες εκλογές, και ουσιαστικά ασκεί υπηρεσιακά καθήκοντα.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα επέλεξε νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου και νέους αντιπροέδρους του Συμβουλίου της Επικρατείας, την επομένη της μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές και αφού ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα ζητήσει πρόωρες εκλογές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος έτσι την αποδοκιμασία της κυβέρνησης από τους ψηφοφόρους.

Η απόφαση της κυβέρνησης και η σπουδή μάλιστα του Αλέξη Τσίπρα να επιλέξει την νέα ηγεσία του Αρείου Πάγου, πριν καν λήξει η θητεία των σημερινών επικεφαλής του Ανώτατου Δικαστηρίου- η θητεία τους τυπικά έληξε χθες το βράδυ- προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, από το σύνολο σχεδόν των συνταγματολόγων, αλλά και από την αντιπολίτευση, που θεώρησε την βιασύνη του πρωθυπουργού «ύποπτη». Σαν μια προσπάθεια δηλαδή να ελέγξει έναν βασικό θεσμό της Ελληνικής Δημοκρατίας, τις παραμονές της αποχώρησης του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία. Μάλιστα τότε, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι έχει εμπιστοσύνη ότι ο κ. Παυλόπουλος θα πράξει το καθήκον του, καλώντας τον εμμέσως να μην αποδεχθεί και να μην επικυρώσει τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα και των συνεργατών του.

NO COMMENTS

Leave a Reply