Νεκροί από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

Νεκροί από την κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

Εφιαλτική νύχτα ζει η Χαλκιδική, που επλήγη από σφοδρή καταιγίδα. Πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη θεομηνία. Τα ορμητικά νερά έχουν παρασύρει σε παραλιακά σημεία πολλά οχήματα, ενώ έχουν πέσει δέντρα, και τμήματα από στέγες. Μία γυναίκα, ρουμανικής καταγωγής, έχασε τη ζωή της από κατάρρευση στεγάστρου στη Νέα Πλάγια. Ενα ζευγάρι έχασε τη ζωή του όταν τα ορμητικά νερά παρέσυραν την τροχοβίλα τους στην Σωζόπολη, ενώ ένας 39χρονος Ρώσος και το 2χρονο παιδί του έχασαν τη ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από δέντρο που έπεσε από τους ισχυρούς ανέμους, έξω από ξενοδοχείο, στην Ποτίδαια. Επιπλέον, σύμφωνα με το ΕΚΑΒ, υπάρχουν δύο πολυτραυματίες και τουλάχιστον 30 ελαφρά τραυματίες στη Σιθωνία. Συνεχείς είναι οι κλήσεις για βοήθεια στην Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ. Δεκάδες απεγκλωβισμοί ατόμων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί, μέχρι στιγμής στην Ηράκλεια όπου σημειώθηκε έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση μαζί με τον ανεμοστρόβιλο, όπως και στα Μουδανιά και στις γύρω περιοχές. Σημειώνεται πως ο ανεμοστρόβιλος ήταν πιο έντονος στη Νικήτη. Σύμφωνα με τον διευθυντή πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη, ο ανεμοστρόβιλος χτύπησε το πρώτο και δεύτερο πόδι με αποτέλεσμα να υπάρξουν ζημιές σε κατασκευές στην παραλία της Νικήτης.

Υπογραμμίζεται πως υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν ρεύμα ενώ το οδικό δίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ανοιχτό. Έχει ειδοποιηθεί η ΔΕΗ και τα συνεργεία σπεύδουν για να διορθώσουν τις βλάβες. Την ίδια ώρα για μεγάλες καταστροφές κάνει λόγο ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς. Περιγράφει ότι αρκετές περιοχές στον δήμο του έχουν μείνει χωρίς ρεύμα ενώ ο μηχανισμός του δήμου βρίσκεται επί ποδός προκειμένου να ανοίξουν δρόμοι που έχουν αποκλειστεί από πτώσεις δέντρων.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε πριν από λίγο η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, λόγω της φονικής κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες τη Βόρεια Ελλάδα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη έδωσε εντολή κυβερνητικό κλιμάκιο να μεταβεί το ταχύτερο στην περιοχή. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας από την πρώτη στιγμή έθεσαν σε συναγερμό όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες τους οι οποίες κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να βοηθήσουν τους εκατοντάδες πολίτες που καλούν σε βοήθεια.

Οι μετεωρολόγοι περιμένουν δεύτερο, εξίσου ισχυρό χτύπημα, όπως το πρώτο, τις επόμενες ώρες, το οποίο αναμένεται να πλήξει την κεντρική Μακεδονία και την Θράκη! Σύμφωνα με το νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται σοβαρή μεταβολή του καιρού, που θα προκαλέσει παρατεταμένες έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες στην βόρεια Ελλάδα.

«Το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης θα δεχθεί ισχυρά και ραγδαία φαινόμενα, ενώ θεωρείται αρκετά αυξημένη η πιθανότητα κατά τόπους να δημιουργηθούν προβλήματα από τον αυξημένο όγκο νερού, ιδίως στην κεντρική Μακεδονία, τις Σέρρες και τη νότια παράκτια Θράκη. Στην Χαλκιδική καθώς και σε τμήματα των Σποράδων και του βορειοανατολικού Αιγαίου τα φαινόμενα θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη ένταση συνοδευόμενα από χαλαζοπτώσεις, ενώ οι συνθήκες θα επιτρέψουν τη δημιουργία και τοπικών ανεμοστρόβιλων. Οι βοριάδες στο σύνολο του βόρειου Αιγαίου θα φτάνουν τα 7-8 μποφόρ. Κατά την διάρκεια των φαινομένων οι ριπές θα αυξάνονται σημαντικά» αναφέρει το νέο έκτακτο δελτίο καιρού.

NO COMMENTS

Leave a Reply