Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ζάκυνθο

Εκτός ελέγχου η φωτιά στη Ζάκυνθο

Εκτός ελέγχου μαίνεται πλέον η φωτιά που ξέσπασε και κατακαίει από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής δασική έκταση στα χωριά Αγαλάς και Κερί στη Ζάκυνθο. Σύμφωνα το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, στις φλόγες έχουν τυλιχθεί δύο κατοικίες, η μια εκ των οποίων βρισκόταν δίπλα στο ξενοδοχείο που εκκενώθηκε νωρίτερα και στο οποίο διέμεναν 120 άτομα. Ζημιές έχουν επίσης καταγραφεί στην οροφή ενός ξενοδοχείου. Η πυρκαγιά σύμφωνα με αναφορές από τοπικά ΜΜΕ καίει κοντά σε σπίτια στο χωριό Κερί, που έχει εκκενωθεί.

Η νύχτα αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολη καθώς το μέτωπο της πυρκαγιάς εκτείνεται σε πολλά χιλιόμετρα. Με την δύση του ηλίου σταμάτησαν να επιχειρούν τα εναέρια μέσα και πλέον το βάρος πέφτει στα πεζοπόρα τμήματα. Oσο αφορά το χωριό Κερί έχει εκκενωθεί πλήρως από τους κατοίκους του, ενώ επί τόπου βρίσκεται μεγάλη αστυνομική δύναμη. Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως οι φλόγες έχουν φτάσει στις αυλές κατοικιών, αν και η Πυροσβεστική δεν επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος είναι τόσο άμεσος. Η φωτιά χαρακτηρίζεται από πολλές διάσπαρτες εστίες που μπορούν να αναζωπυρωθούν ανά πάσα στιγμή.

Ο δήμαρχος του νησιού Νικήτας Αρετάκης υποστήριξε πως το μέτωπο έχει έκταση άνω των 10 χιλιομέτρων κι ότι υπάρχει κίνδυνος περικύκλωσης του χωριού Κερί λόγω της κατεύθυνσης που έχουν πάρει οι φλόγες. Προσέθεσε πάντως ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν απειλούνται άμεσα άλλοι οικισμοί. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς από όλη την Ελλάδα, ενώ στο νησί μετέβη αεροπορικώς και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, επικεφαλής της Ειδικής Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσει το έργο της κατάσβεσης. Το κλιμάκιο έφτασε στο νησί στις 19.30.

Παράλληλα, με το πλοίο της γραμμής από την Κυλλήνη έφτασαν εννέα οχήματα από την Πελοπόννησο, μαζί με μια ομάδα πεζοπόρο, ενώ συνολικά οι δυνάμεις ενισχύονται με 80 πυροσβέστες με 30 οχήματα καθώς και 35 άτομα πεζοπόρο τμήμα που μεταφέρονται με μεταγωγικό αεροσκάφος από την Θεσσαλονίκη. Οι δυνάμεις που επιχειρούν αυτή την στιγμή στην πυρκαγιά είναι 111 πυροσβέστες με 28 οχήματα και πέντε ομάδες πεζοπόρων, ενώ στη μάχη έχουν ριχθεί και υδροφόρες της περιφέρειας και του ΟΤΑ. Από αέρος επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Σημειώνεται ότι οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νησί δυσκολεύουν ιδιαίτερα την προσπάθεια του Πυροσβεστικού Σώματος που δίνει

NO COMMENTS

Leave a Reply