Novartis: Η Βουλή αποφάσισε προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Novartis: Η Βουλή αποφάσισε προανακριτική για Παπαγγελόπουλο

Η πλειοψηφία της Βουλής με τις θετικές ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής αποφάσισε την σύσταση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τέσσερα αδικήματα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για την υπόθεση Novartis. Συνολικά ψήφισαν 261 βουλευτές με 173 να ψηφίσουν υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, 83 να είναι κατά, ενώ 4 ήταν τα άκυρα και 1 το λευκό. Μάλιστα, αρχικά είχε ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Βουλής πως το αποτέλεσμα ήταν 172-84, αλλά έγινε λάθος στην καταμέτρηση.

Από την μυστική ψηφοφορία αυτό που προκύπτει είναι πως ορισμένοι βουλευτές, πιθανότατα είτε της ΝΔ, είτε του ΚΙΝΑΛ, δεν ακολούθησαν την «γραμμή» του κόμματός τους που ήταν υπέρ της σύστασης προανακριτικής. Από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν οι 82 από τους 86 βουλευτές (απουσίαζαν δικαιολογημένα οι Νίκος Φίλης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νεκτάριος Σαντορινιός και Θεοδώρα Τζάκρη), με πηγές από το κόμμα να λένε πως όλοι ψήφισαν κατά. Με τους κατά ψήφους να είναι 83 (συν 4 άκυρα και 1 λευκό), αυτό σημαίνει πως από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, υπάρχουν ορισμένοι που δεν ψήφισαν υπέρ, εκτός φυσικά και αν υπάρχουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που άλλαξαν γνώμη, στην μυστική ψηφοφορία. Από την ΝΔ απουσίαζε ο βουλευτής της, Ιωάννης Αντωνιάδης, που λείπει στο εξωτερικό, πράγμα που σημαίνει πως οι ψήφοι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ ήταν 179. Από την ανάλυση του αποτελέσματος προκύπτει ότι στα δύο κόμματα οι 173 ψήφισαν υπέρ της προανακριτικής, άρα υπάρχουν ψήφοι από ΚΙΝΑΛ και ΝΔ που συμπεριλαμβάνονται στις άλλες ψήφους (κατά, άκυρο και λευκό).

Στην καταμέτρηση αποδείχθηκε πως έχει γίνει λάθος και δεν ήταν 172-84 το αποτέλεσμα, αλλά 173-83 και έτσι έγινε λίγο αργότερα η ενημέρωση για το σωστό αποτέλεσμα. Οσον αφορά τα 4 άκυρα ψηφοδέλτια, τα τρία σύμφωνα με πληροφορίες βγήκαν άκυρα επειδή είχαν μέσα και λευκό ψηφοδέλτιο. Τα δύο από αυτά έλεγαν «ναι» στην προανακριτική, το ένα «όχι», ενώ το τέταρτο τίποτα από τα δύο. Το ΚΚΕ η Ελληνική λύση και το Μέρα 25 απείχαν από την ψηφοφορία, ενώ ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει ούτε στην σύσταση της πρακτικής επιτροπής. Τις επόμενες μέρες τα κόμματα θα κληθούν από τον πρόεδρο της Βουλής να προτείνουν τους βουλευτές που το καθένα επιθυμεί, προκειμένου να συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή σαν σώμα και να ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της.

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της επτάωρης συνεδρίασης ο τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού κάλυψε πλήρως τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης επέκρινε με σφοδρότητα τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία για πολιτική δειλία με αφορμή την εξαίρεσή του από την έρευνα της προανακριτικής. «Και άντε και την έστησε τη σκευωρία ο Παπαγγελόπουλος, μόνος του την έστησε είχε κάτι προσωπικό με τον Γεωργιάδη και τους άλλους; Σας έπιασε ο πόνος, η μεγαθυμία, ο πολιτικός πολιτισμός και εξαιρείται εμένα; Το κάνετε για να γλιτώσετε τον πολιτικό διασυρμό και το διεθνή εξευτελισμό γι’ αυτό με εξαιρείται γι’ αυτό είστε δυο φορές δειλοί. Αυτή η δειλία σας καθιστά φαιδρούς στα μάτια της κοινής γνώμης και των ψηφοφόρων σας.» Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι το πραγματικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είναι το εξιλαστήριο θύμα.

«Στρέφεστε εναντίον μου πολιτικά. Το πρόβλημα σας δεν είναι ο Παπαγγελόπουλος, είναι το εξιλαστήριο θύμα, το πρόβλημα σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και εγώ. Το πρόβλημα σας είναι το μέτωπο κατά της διαφθοράς που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση μας για να εκφράσει ένα ευρύτερο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για διαφάνεια κράτος δικαίου δικαιώματα και αληθινή δικαιοσύνη. Στοχοποιείτε τον Παπαγγελόπουλο χωρίς στοιχεία, αλλά εγκαλείτε τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση του. Εχετε λογαριάσει λάθος όμως γιατί ο Ελληνικός λαός καταλαβαίνει», είπε. Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και για το γεγονός ότι η κυβέρνηση επέλεξε να μην είναι σήμερα παρούσα στα υπουργικά έδρανα για λόγους συμβολισμού.

«Είμαι 10 χρόνια σε αυτή την αίθουσα δεν έχω συναντήσει ποτέ αυτή την εικόνα. Και μάλιστα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία για ένα θέμα που δεν είναι ένα απλό δευτερεύον θέμα, είναι πολύ κρίσιμο θέμα είναι μια εξόχως σοβαρή διαδικασία. Δεν έχουν τα κότσια να είναι στα υπουργικά έδρανα ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί ή έστω ένας υφυπουργός. Αποφάσισαν να φύγουν από την αίθουσα, να το βάλουν στα πόδια, γιατί όπως αποδεικνύεται είναι και ρεβανσιστές και δειλοί ταυτόχρονα. Η κυβέρνηση δεν είναι παρούσα γιατί ντρέπεται γι’ αυτό που κάνει, δεν έχει τα κότσια, το θάρρος, την πολιτική ευθύνη. Κάνετε πράξη την απόπειρα να φοβίσετε τον νοικοκύρη. Μέγιστη προσβολή και βαναυσότητα απέναντι στην δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα. Συνειδητά ποινικοποιείτε την πολιτική ζωή στοχοποιώντας τον πολιτικό αντίπαλο, όχι με στοιχεία, αλλά επειδή είχε το πολιτικό θάρρος να σας ελέγξει. Πρόκειται για τον πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία του τόπου». Μετα τον τέως Πρωθυπουργό το λόγο έλαβε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επίσης μίλησε σε υψηλούς τόνους για πολιτική σκευωρία εναντίον του και για εγκληματική ομάδα που απεργάζεται την ηθική και προσωπική του εξόντωση.

«Σήμερα θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενος. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών. Χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται. Κατήγγειλε επίσης ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ιδιαιτέρως επικριτικός ήταν ο κ.Παπαγγελοπουλος τόσο για την Ελένη Ράικου και όσα ανέφερε στην κατάθεση της στην οποία βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό η σύσταση της προανακριτικής επιτροπής όσο και κατά του Αντώνη Σαμαρά.

«Εκτός των άλλων ελαττωμάτων της είναι και ανιστόρητη η κ. Ράικου . Ο Ρασπουτιν έμεινε στην ιστορία για τα φυσικά του προσόντα αλλά και για την θεωρία του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην θέωση. Είναι προφανές ότι εγώ δεν είπα ποτέ τον εαυτό μου Ρασπούτιν» είπε μέσα σε γέλια και διαμαρτυρίες από τα βουλευτικά έδρανα. Λίγο αργότερα ομολόγησε πως ίσως ήταν λάθος του που κάνει χιούμορ αλλά «χρειάζεται και αυτό». Στην συνέχεια, ο κ. Παπαγγελόπουλος, υποστήριξε ότι είχε πολύ στενή οικογενειακή σχέση με την κα Ράικου και ότι η ίδια του ζήτησε να την γνωρίσει με τον Αντώνη Σαμαρά. «Πριν και αφού έγινα υπουργός συναντιόμασταν συζητούσαμε θέματα της δικαιοσύνης, τρώγαμε με τις οικογένειες μας στα σπίτια μας, πρέπει να ντρέπεται για αυτά που λέει. Μέχρι και γραβάτες μου έφερνε δώρο και γλυκά και φαγητά γιατί ήξερε ότι είμαι λαίμαργος. Στο ίδιο γραφείο ήμασταν εισαγγελείς, για τα παιδιά μας μιλάγαμε πρέπει να ντρέπεται» υποστήριξε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος πρόσθεσε για την κα Ράικου: «Η σχέση μας συνεχίστηκε και μετά την παραίτηση της και με δική της πρωτοβουλία συναντηθήκαμε και μου ζητούσε μετά που είχε παραιτηθεί να την βοηθήσω για τα πειθαρχικά που έγιναν λόγω των δημοσιευμάτων που υπήρχαν σε βάρος της. Μου είχε ζητήσει να την βοηθήσω για την ανανέωση για τρίτη φορά της θητείας της. Της απάντησα ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο γιατί ο Άρειος Πάγος ποτέ δεν ανανεώνει για τρίτη φορά. Μου είπε πως αν δεν ανανεωθεί η θητεία της σκέφτεται να παραιτηθεί για να περνάει περισσότερο χρόνο με τα παιδιά της που της λείπουν και σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κ. Ράικου μου είχε ζητήσει να την φέρω σε επαφή με τον κ. Σαμαρά. Φαντάζομαι ότι θα θυμάται το λόγο για τον οποίο ήθελε να γνωριστεί με τον κ. Σαμαρά».

NO COMMENTS

Leave a Reply