Αναβλήθηκε η Προανακριτική για Novartis

Αναβλήθηκε η Προανακριτική για Novartis

Ούτε 10 λεπτά δεν έμειναν στην αίθουσα τα μέλη της Προκαταρτικής, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Γιάννη Μπούγας να δηλώνει οτι δεν μπορεί να κηρύξει έναρξη της συνεδρίασης και να αποχωρεί. Οι κ.κ Τζανακόπουλος και Πολάκης μπήκαν κανονικά στην αίθουσα χωρίς κανένας να τους παρεμποδίσει. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξέταση του αιτήματος του Δημήτρη Παπαγγελοπούλου για ανάκληση της απόφασης εξαίρεσης των δυο βουλευτών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής ξεκαθάρισε ότι αυτό θα συζητηθεί αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει η Επιτροπή θα συνεδριάσει με τη νόμιμη σύνθεσή της ακόμα και για να ανακαλέσει την προηγούμενη απόφαση της. Στο σημείο εκείνο κάλεσε τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποχωρήσουν προκειμένου να αρχίσει συνεδρίαση. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκαν. Ολοι περίμεναν ότι η άρνηση αυτή θα πυροδοτήσει ένταση, ωστόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι δεν κηρύσσει την έναρξη συνεδρίασης με την παρουσία Τζανακοπουλου – Πολάκη και κάλεσε όλους τους βουλευτές να αποχωρήσουν, ανακοινώνοντας ότι η συνεδρίαση αναβάλλεται.

«Και την επόμενη φορά εδώ θα είμαστε» δήλωσε εξερχόμενος της αίθουσας ο κ. Πολάκης. Ακόμα και μετά από αυτή την εξέλιξη πάντως τα σενάρια επέμβασης της φρουράς δεν είναι στο τραπέζι. Κύκλοι της Νέας Δημοκρατίας υποστήριζαν ότι η κατάσταση αυτή μπορεί να συνεχιστεί με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα χρεώνεται κάθε φορά τον ευτελισμό των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, αμέσως μετά την αναβολή της σημερινής συνεδρίασης της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, έξω από τη Βουλή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξαιρεθέν μέλος της προανακριτικής τόνισε πως γι’ αυτή την εξέλιξη φέρει αποκλειστική ευθύνη η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μπούγας. Όπως δήλωσε, “ο πρόεδρος της Επιτροπής, επικαλούμενος μια ανυπόστατη απόφαση αρνήθηκε να ξεκινήσει των εργασιών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή εξέλιξη, στα κοινοβουλευτικά χρονικά, προφανώς αντισυνταγματική και πραξικοπηματική με έναν και μοναδικό στόχο, να μην εξεταστεί για άλλη μια φορά ένας από τους κύριους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis, ο κ. Φρουζής”, κατέληξε ο κ. Τζανκόπουλος.

Νωρίτερα σήμερα, ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας κατέθεσε αίτημα ανάκλησης της απόφασης για εξαίρεση των Πολάκη και Τζανακόπουλου και παράλληλα κατέθεσε αίτημα εξαίρεσης τριών βουλευτών, των κ.κ Κυρανάκη και Πλεύρη από την Ν.Δ και του κ. Κεγκέρογλου από το ΚΙΝΑΛ. Σχολιάζοντας αυτή την εξέλιξη, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως “είναι θέμα της Επιτροπής να αποφανθεί και χαίρομαι που σιγά-σιγά όλοι καταλαβαίνουν ότι την αρμοδιότητα την έχει η Επιτροπή (σ.σ. να λάβει απόφαση εξαίρεσης)”.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για αυταρχικές πρακτικές, υποστηρίζοντας ότι απαγορεύτηκε στον Δημήτρη Τσοβόλα να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ στο περιστύλιο της Βουλής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Star Κεντρικής Ελλάδος που θα μεταδοθεί το βράδυ της Πέμπτης κάνει λόγο για “κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” σχετικά με την απόφαση εξαίρεσης των Πολάκη και Τζανακόπουλου και για μεθόδευση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ προκειμένου να αποφύγουν “τις διεισδυτικές ερωτήσεις που πιθανώς θα έκαναν αν ήταν μέσα στον κ. Φρουζή”.

NO COMMENTS

Leave a Reply