Πολύ κοντά στα 300 «ΝΑΙ» για την ψήφο των αποδήμων

Πολύ κοντά στα 300 «ΝΑΙ» για την ψήφο των αποδήμων

Την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή φαίνεται ότι βρίσκει η τελική διάταξη για την ψήφο των απόδημων, μετά και τις τελευταίες βελτιώσεις στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση, ικανοποιώντας αιτήματα διαφόρων κομμάτων, σε ότι αφορά τους όρους συμμετοχής εκλογέων, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό. Μετά τις αναδιατυπώσεις στην διάταξη το ένα μετά το άλλο τα κόμματα που διατηρούσαν επιφυλάξεις άλλαζαν ρότα, δηλώνοντας ότι θα υπερψηφίζουν το μέτρο για την ψήφο των απόδημων, με την αναμενόμενη ψηφοφορία να φαίνεται ότι θα συγκεντρώσει τελικώς 300 θετικές ψήφους, δηλαδή το “ναι” όλων των βουλευτών του Σώματος.

Η πολυπόθητη για την κυβέρνηση σύγκλιση στο άρθρο 54 του Συντάγματος επιτρέπει να μιλά κανείς για ιστορική συμφωνία, ενώ ζητούμενο παραμένει εάν θα τύχει της ίδιας ευρείας πλειοψηφίας και ο εφαρμοστικός νόμος που θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα στην Βουλή. Η απόσταση που τηρούσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ζητώντας ενσωμάτωση φράσης που να επιβεβαιώνει τους πραγματικούς δεσμούς με τη χώρα, έγινε αποδεκτός, ενώ ικανοποιημένο με την καθιέρωση εκλογικών περιφερειών αποδήμου Ελληνισμού είναι το ΜέΡΑ 25. Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ για το άρθρο 54:

«Με τον νόμο της παραγράφου 4 του άρθρου 51 μπορεί να τίθενται προϋποθέσεις στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους από τους εκλογείς που κατοίκων έξω από την επικράτεια, όπως πραγματικός δεσμός με τη χώρα, αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικό τμήμα, χρόνος απουσίας από τη χώρα ή παρουσία στη χώρα Για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν. Με τον νόμο του προηγούμενου εδαφίου μπορεί να ορίζεται ότι ορισμένες θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας κάθε κόμματος της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου καταλαμβάνονται υποχρεωτικά από απόδημους έλληνες. Νομός μπορεί να προβλέπει ότι η ψήφος των εκλογέων που ψηφίζουν σε εκλογικά τμήματα έξω από την επικράτεια, δεν προσμετράται σε συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια αλλά μόνο σε επίπεδο επικρατείας. Με τον νόμο της παραγράφου 1 Του παρόντος άρθρου μπορεί να καθιερώνονται μία ή περισσότερες εκλογικές περιφέρειες απόδημου ελληνισμού, κατά παρέκκλιση της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου».

NO COMMENTS

Leave a Reply