Τελεσίγραφο Ελλάδας στη Λιβύη για τη συμφωνία με την Τουρκία

Τελεσίγραφο Ελλάδας στη Λιβύη για τη συμφωνία με την Τουρκία

Την έντονη ενόχληση της Ελλάδας διεμήνυσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στον πρέσβη της Λιβύης για το μνημόνιο θαλασσίων συνόρων που υπέγραψε η χώρα του με την Τουρκία. Ο κ. Δένδιας, κάλεσε τον πρέσβη της Λιβύης στο ΥΠΕΞ και του επέδωσε αυστηρό τελεσίγραφο: Του έδωσε περιθώριο ως την Πέμπτη να γνωστοποιήσει στην Αθήνα το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κων/πολη.

Σε διαφορετική περίπτωση, ο Λίβυος πρέσβης θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητος στη χώρα, κάτι που σημαίνει απέλαση. Παράλληλα, ο κ. Δένδιας απέστειλε πρόσκληση και στον πρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου για να επισκεφθεί την Αθήνα. Την ενόχλησή της προς τη διεθνώς αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης καλείται εσπευσμένα στην Ελλάδα για εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής, ενώ μετά από ενέργειες του κ. Δένδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχωρά σε διαβήματα προς την Τρίπολη και την Αγκυρα.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε εκτενώς στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ο πρωθυπουργός ζήτησε τη στήριξη της Γαλλίας και της Ευρώπης ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, εκεί όπου η ελληνική πλευρά αναμένεται να θέσει το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

NO COMMENTS

Leave a Reply