Συγκίνηση στην τελετή μνήμης της Marfin

Συγκίνηση στην τελετή μνήμης της Marfin

Τα αποκαλυπτήρια της πλακέτας προς τιμήν των τριών θυμάτων της τραγωδίας, της Αγγελικής Παπαθανασοπούλου (32 ετών-έγκυος 4 μηνών), του Επαμεινώνδα Τσάκαλη (36 ετών) και της Παρασκευής Ζούλια (35 ετών) έγιναν σήμερα, μετά από πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, της προέδρου του ΚΙΝΑΛ και του Δημάρχου Αθηναίων. Να μην γίνει η τραγωδία της Marfin θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης κάλεσε στη δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προσθέτοντας ότι η σημερινή τελετή δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους.

«Η σημερινή πρωτοβουλία της πολιτείας να τοποθετήσει πλακέτα μνήμης στο σημείο όπου, δέκα χρόνια πριν, βρήκαν φρικτό θάνατο τόσο άδικα και αναίτια τρεις συνάνθρωποί μας, η Παρασκευή Ζούλια, ο Επαμεινώνδας Τσάκαλης και η Αγγελική Παπαθανασοπούλου με το αγέννητο μωρό της, δεν είναι απλώς μια συμβολική χειρονομία διάσωσης της μνήμης τους, αλλά και ένα πρώτο μικρό βήμα για τη δικαίωσή τους. Η τιμή της μνήμης πολιτών που έχουν πέσει θύματα μίσους και ιδεολογικής βίας, δεν μπορεί να αποτελεί πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και διχασμού. Αντιθέτως, πρέπει να μας βρίσκει όλους ενωμένους. Τραγικά γεγονότα σαν και αυτό, είναι ασυμβίβαστα με τη δημοκρατική μας παράδοση και την κοινωνία που οραματιζόμαστε. Ελπίζω και εύχομαι να μην ξαναζήσουμε ποτέ στη χώρα μας εκδηλώσεις ακραίας πόλωσης και τυφλής βίας».

Η κ. Σακελλαροπούλου συνομίλησε στη συνέχεια με τους συγγενείς των θυμάτων που ήταν παρόντες. «Είναι το ελάχιστο αυτό που έγινε, είναι αυτό που οφείλουμε όλοι. Είναι σημαντικό για τον τόπο δεν είναι μόνο για εσάς. Να είστε πάντα καλά να τους θυμάστε και να μην ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Την λύπη του για το γεγονός ότι στην τελετή δεν παρευρέθηκε σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της χώρας εξέφρασε, σε δήλωσή του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι το μήνυμα της σημερινής τελετής είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να πέσει ποτέ ξανά θύμα του τυφλού διχασμού και της βίας.

«Σήμερα σε μια λιτή τελετή, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, τιμήσαμε τη μνήμη τριών συμπολιτών μας, οι οποίοι δολοφονήθηκαν τραγικά σε αυτό το κτίριο. Ο συμβολισμός της σημερινής κίνησης είναι σαφής και ξεκάθαρος: “Ποτέ ξανά να μην πέσει η χώρα θύμα του τυφλού διχασμού, του μίσους, της βίας, η οποία δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ποτέ κι από όπου κι αν προέρχεται ιδεολογικά”. Θα έπρεπε σήμερα σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να είναι παρών σε αυτή την τελετή. Ώστε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο μας, τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας. Δυστυχώς δεν καταφέραμε να είμαστε εδώ, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως πιστεύω θα το επιθυμούσε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας. Κρίμα. Σε κάθε περίπτωση, προχωράμε μπροστά αφήνοντας πίσω μας αυτές τις εποχές, με ζωντανές όμως τις μνήμες, χαραγμένες για πάντα στη ψυχή μας, μιας εποχής η οποία μας πόνεσε όλους πάρα πολύ και περισσότερο τις οικογένειες των θυμάτων που και σήμερα αναζητούν με μεγάλη καθυστέρηση τη δικαίωση», τόνισε ο Πρωθυπουργός. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομίλησε με συγγενείς των θυμάτων που παρευρέθηκαν στην τελετή.

NO COMMENTS

Leave a Reply